Gezonde hersenen met de juiste balans
We leven in een wereld met veel prikkels. Hoge verwachtingen van jezelf maar ook van anderen ten opzichte van jou. Je wil graag meekomen, niet uit de toon vallen en net als anderen ook al die ballen in de lucht houden. Toch is dit niet het realistische beeld. Je brein houdt dit niet vol.
De juiste balans vinden is in de huidige tijdsgeest is erg belangrijk. Tegenwoordig kunnen we met hersenmetingen (EEG) zien hoe de balans is in je brein. Hoe overbelast is jouw stresssysteem, hoe vermoeid ben je of sta je bijvoorbeeld altijd aan? Hiermee kun je een moment van uitval voor zijn en/of aantonen. Denk aan overspannen klachten of burn-out. In hoeverre ligt dat op de loer. Ook kunnen we de hersenen optimaal laten functioneren door het te trainen met neurofeedback. Neurowattes? Ja, neurofeedback. Zie het als een soort APK voor het brein. De filters worden vernieuwd, de olie wordt vervangen en alles wat zwaar leek, wordt lichter. Je brein wordt geoptimaliseerd. Taken en informatie vallen beter op hun plek en je komt dichter bij jezelf. Door de ruimte in je hoofd krijg je meer inzicht in wat wel of niet goed voor je is.
Hersenactiviteit meten
Tijd om wat meer de diepte in te gaan hierover. Beperkingen in ons functioneren, daar zijn we ons vaak wel bewust van. Met mindfulness, trainingen, coaching, voeding en sporten zorgen we voor onszelf. Maar waar ligt de oorzaak? Trauma, depressie, slaapproblemen, hersenletsel en tal van andere invloeden kunnen ons brein onbewust vormen en beperken in het functioneren. Het brein leert fout gedrag aan en leert dit niet zomaar af.
Door de hersenactiviteit te meten kan gericht gekeken worden welke delen of verbindingen in het brein disfunctioneren en op welke manier. Dit geeft een extra bron aan informatie over de toedracht van de klachten. Bij de behandelingen bij de Breinkliniek starten we altijd met EEG metingen zoals deze in een ziekenhuis ook worden gemaakt. De analyse (qEEG) geeft uiteindelijk een 3D beeld van welke gebieden of verbindingen disfunctioneren. Kortom de prestaties van het brein worden zichtbaar. Desondanks hoeven er geen grote afwijkingen te zijn om het brein niet optimaal te laten functioneren. Kleine afwijkingen kunnen al voor klachten zorgen. Om het brein beter te laten presteren is een zo nauwkeurig mogelijk inzicht in de efficiëntie van het brein nodig. De nieuwste technologische ontwikkelingen helpen ons daarbij.
Neuroplasticiteit verbeteren
Inzicht is de basis voor alles wat met jouw balans en je brein te maken heeft. De metingen die we uitvoeren zijn daarin uitermate belangrijk en wellicht al voldoende voor jou om aan de slag te gaan. Je weet nu immers waar het vandaan komt. Maar het onbewuste beïnvloeden, de patronen waar het in vast zit, is bijna niet zelf om te draaien. Als dat al lukt, dan heeft veel tijd en investering gekost. Wellicht is ook een complete verandering of aanpassing van leefstijl nodig. Soms is het brein zich verkeerd gaan gedragen en dat is niet zo simpel af te leren. Het is een soort trein die niet van zijn spoor kan afwijken en maar doordendert.
Wil je dit blijvend veranderen en het brein laten terugvallen op het zelf herstellend vermogen, de neuroplasticiteit aanspreken, dan is neurofeedback een effectieve en snelle methode. Dit klinkt alweer wat technisch, maar in feite geef je die trein nieuwe sporen en leer je waar het zachter moet rijden of waar het juist harder kan.
Hersenen trainen met neurofeedback
Een brein optimaal laten presteren kan het beste door de gebieden in het brein aan te spreken die niet goed functioneren. Door deze gebieden aan te spreken, gaan zij zich aanpassen. Oftewel de neuroplasticiteit van het brein wordt versterkt, dit geeft het brein als het ware een reset. Om dit te bereiken maken we met neurofeedback gebruik van een computergestuurde training. Het brein wordt getraind door middel van audio en visuele feedback. Klachten zoals stress(overspannen), vermoeidheid (burn-out), en slaapproblemen kunnen hierdoor verbeteren. Trauma’s worden verwerkt en ook niet aangeboren hersenletsel en restklachten na een hersenschudding/kneuzing zijn te verbeteren.
Vaak komen er heel veel vragen op na het lezen van deze informatie. Het is iets “nieuws”, anders dan anders en ook een tikkeltje ongrijpbaar. Toch is het wetenschap en eigenlijk heel logisch. Voor nu houden we het hier op, mocht je meer informatie willen, bekijk dan eens onze website (bijvoorbeeld de pagina neurofeedback voor bedrijven) of neem contact met ons op!
Luuk van Leur MSc
Hallo, mijn naam is Luuk van Leur en ik ben gespecialiseerd in neurofeedback.
Aan de Erasmus universiteit in Rotterdam heb ik gezondheidswetenschappen gestudeerd. Na mijn studie kwam ik in het bedrijfsleven terecht. Nadat ik al jaren te veel druk op mezelf had gelegd, liep ik tegen forse angst- en paniekproblematiek aan. Alle randklachten die daarbij horen (slaapproblemen, depressie, overspannen, overgevoelig, burn-out) zijn voorbijgekomen. Na heel veel verschillende trajecten, medicatie en alternatieve interventies kwam Neurofeedback op mijn pad, wat ervoor zorgde dat mijn herstel zich eindelijk inzette. Na werkervaring en opleidingen te hebben opgedaan in het vakgebied, ben ik in 2015 gestart met mijn eigen praktijk, De Breinkliniek.
Inmiddels behandelen we met meerdere therapeuten ruim 300 cliënten op jaarbasis met uiteenlopende klachten. Uit ervaring kan ik zeggen dat 95% van onze cliënten significante verbetering ervaart van klachten en functioneren door onze neurofeedback behandeling.
Andere interessante artikelen
Wat is ADD en hoe behandel je het?
ADD, oftewel Attention Deficit Disorder, of AHDH type 1 (zoals het tegenwoordig officieel heet), is een neurologische stoornis die van invloed is op de aandacht, concentratie en impulsbeheersing van een persoon. Hoewel ADD vaak geassocieerd wordt met kinderen, kan het ook voorkomen bij volwassenen. In dit artikel zullen we de belangrijkste kenmerken van ADD bespreken en enkele herkenningspunten bieden, zodat je kunt beoordelen of je mogelijk ADD hebt.
Gezonde hersenen met de juiste balans
We leven in een wereld met veel prikkels. Hoge verwachtingen van jezelf maar ook van anderen ten opzichte van jou. Je wil graag meekomen, niet uit de toon vallen en net als anderen ook al die ballen in de lucht houden. Toch is dit niet het realistische beeld. Je brein houdt dit niet vol. De juiste balans vinden is in de huidige tijdsgeest is erg belangrijk.
Het gelukkige kinderbrein
Hoe mooi is het als je kind fluitend door het leven gaat. Maar wat als je kind bovengemiddeld angstig is wanneer je kind zich afsluit en jij als ouder moeite hebt om je kind te bereiken? Of wanneer je kind steeds weer heftige emotionele uitbarstingen kent, snel flink geïrriteerd of boos is?