Het gelukkige kinderbrein

Hoe mooi is het als je kind fluitend door het leven gaat. Elke dag met plezier naar school en dan thuis de meest enthousiaste verhalen vertelt over die leuke juf of meester. Leuke vriendjes, opgewekt en een lach is nooit ver weg. Een gelukkig kind. Een zegen. Dit leven gun je ieder kind en iedere ouder.

Maar wat als je kind bovengemiddeld angstig is wanneer je kind zich afsluit en jij als ouder moeite hebt om je kind te bereiken?
Of
Wanneer je kind steeds weer heftige emotionele uitbarstingen kent, snel flink geïrriteerd of boos is.

Hoe het kinderbrein werkt

Hoe jong de kinderen ook zijn, dit soort heftige reacties vindt zijn oorsprong meestal in overtuigingen die het kind -vaak onbewust- heeft opgedaan.

Overtuigingen zoals: ik doe het niet goed genoeg, ik mag geen fouten maken, ik moet lief zijn. Een kind gaat dan gedrag ontwikkelen dat gebaseerd is op dit type overtuigingen. En in de loop van de tijd wordt dit gedrag steeds verder verankerd. Kinderen gaan zich afsluiten van hun omgeving, raken geïsoleerd, en voelen zich eenzaam. Hun sociaal-emotioneel welzijn komt onder druk te staan en dat uit zich in hun gedrag. Ze verliezen hun gevoel van eigenwaarde en kunnen moeilijk omgaan met hun emoties. Het gevolg is dat ook hun cognitieve ontwikkeling verstoord wordt. Deze kinderen zitten duidelijk niet goed in hun vel. Ze zitten als het ware ‘opgesloten’ in een negatieve grondhouding die zich manifesteert in negatieve emoties en gedachten. En die leiden tot negatief gedrag.

In de kern hebben deze kinderen zich overtuigingen eigen gemaakt die leiden tot een verstoord emotioneel-welzijn. En laten we wel wezen, er is toch niemand die dat wil.

Neuroplasticiteit

Steeds terugkerende emoties, gevoelens of gedragingen leiden tot neurale paden in het brein. En die paden worden steeds sterker wanneer we ons op dezelfde manier blijven gedragen. Het kind, maar ook de volwassene, vormt op deze wijze het eigen brein. Dit is het principe van neuroplasticiteit. Het vermogen van het brein om te veranderen in structuur en functie en om nieuwe verbindingen in het brein aan te leggen.

Neurofeedback therapie voor het kinderbrein

Tegenwoordig zijn we in staat om de activiteit in het brein objectief te meten. Daarmee kunnen we in beeld brengen of de problemen die een kind ervaart terug te voeren zijn op eigenschappen van datzelfde brein. Dit verschaft duidelijkheid. Vanuit de meting kan eventueel gericht een therapie ingezet worden. Voor ouders/verzorgers is het vaak een eyeopener wanneer het gedrag van hun kind vanuit de hersenen verklaard kan worden.

Jonge kinderen hebben een brein dat bovengemiddeld het vermogen heeft om te veranderen. Middels neurofeedback voor kinderen leren zijn om overtuigingen los te laten, om gemakkelijker in het leven te staan. Feitelijk worden er nieuwe neurale verbindingen in het jonge brein aangelegd. De natuurlijke balans in het brein wordt hersteld. Ze durven zich meer uit te spreken. Ze uiten hun emoties makkelijker, durven beter keuzes te maken, durven beter aan te geven wat ze nodig hebben. Ze leren om te handelen vanuit hun eigen behoeftes en hun zelfvertrouwen neemt toe. Daardoor ontstaat er meer balans in hun emotioneel leven. En meer evenwicht in hun emoties leidt tot een rustiger brein met gezonde gedachtes en uiteindelijk tot gedrag dat past bij een blij en opgewekt kind. En laten we wel wezen, dat willen we toch allemaal.

Het-gelukkige-kinderbrein

Hersenmeting bij kinderen

Hieronder ziet u een voorbeeld van een hersenmeting bij een jong kind. Hier zien we o.a. te veel activiteit op de theta golf (4-8HZ). En dat leidt tot een bepaald gedrag. Kinderen die dit patroon laten zien hebben vaak problemen met het vasthouden van de aandacht, ze zijn hyperalert en prikkels uit hun omgeving vallen als een angstig deken over hun heen.
Middels gerichte training kan dit brein terugveren naar een natuurlijke balans. Waardoor de kinderen minder snel overweldigd worden door externe prikkels, en meer van hun eigen gevoel uit gaan. Het kind raakt emotioneel meer in evenwicht, en zal meer ontspanning voelen. Dus geen belemmeringen meer van negatieve overtuigingen met als gevolg dat u als ouder zult merken dat uw kind zich vrijer en zelfverzekerder zal gedragen. Uw kind gaat een meer onbezorgd leven leiden.

neurofeedback behandeling

Is neurofeedback de oplossing voor uw kind?

Wilt U ook weten wat er zich in het hoofd van uw kind afspeelt, wij maken het inzichtelijk en begeleiden uw kind naar een beter sociaal-emotioneel evenwicht. Meer informatie? Bekijk dan onze neurofeedback pagina.

Luuk van Leur MSc

Luuk van Leur MSc

Neurofeedback therapeut

Hallo, mijn naam is Luuk van Leur en ik ben gespecialiseerd in neurofeedback.

Aan de Erasmus universiteit in Rotterdam heb ik gezondheidswetenschappen gestudeerd. Na mijn studie kwam ik in het bedrijfsleven terecht. Nadat ik al jaren te veel druk op mezelf had gelegd, liep ik tegen forse angst- en paniekproblematiek aan. Alle randklachten die daarbij horen (slaapproblemen, depressie, overspannen, overgevoelig, burn-out) zijn voorbijgekomen. Na heel veel verschillende trajecten, medicatie en alternatieve interventies kwam Neurofeedback op mijn pad, wat ervoor zorgde dat mijn herstel zich eindelijk inzette. Na werkervaring en opleidingen te hebben opgedaan in het vakgebied, ben ik in 2015 gestart met mijn eigen praktijk, De Breinkliniek.

Inmiddels behandelen we met meerdere therapeuten ruim 300 cliënten op jaarbasis met uiteenlopende klachten. Uit ervaring kan ik zeggen dat 95% van onze cliënten significante verbetering ervaart van klachten en functioneren door onze neurofeedback behandeling.

De voordelen van Neurofeedback bij De Breinkliniek

  • Nieuwste behandelmethode
  • Dankzij de LORETA Z Score tot 50% minder behandelingen nodig
  • Persoonlijke begeleiding
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Blijvend resultaat
  • Pijnloos en veilig
  • Zonder medicatie

Heeft u vragen?

Vul het formulier in.
Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

    Uw naam (verplicht)

    Uw emailadres (verplicht)

    Uw bericht

    Andere interessante artikelen

    Wat is ADD en hoe behandel je het?

    ADD, oftewel Attention Deficit Disorder, of AHDH type 1 (zoals het tegenwoordig officieel heet), is een neurologische stoornis die van invloed is op de aandacht, concentratie en impulsbeheersing van een persoon. Hoewel ADD vaak geassocieerd wordt met kinderen, kan het ook voorkomen bij volwassenen. In dit artikel zullen we de belangrijkste kenmerken van ADD bespreken en enkele herkenningspunten bieden, zodat je kunt beoordelen of je mogelijk ADD hebt.

    Gezonde hersenen met de juiste balans

    We leven in een wereld met veel prikkels. Hoge verwachtingen van jezelf maar ook van anderen ten opzichte van jou. Je wil graag meekomen, niet uit de toon vallen en net als anderen ook al die ballen in de lucht houden. Toch is dit niet het realistische beeld. Je brein houdt dit niet vol. De juiste balans vinden is in de huidige tijdsgeest is erg belangrijk.

    Het gelukkige kinderbrein

    Hoe mooi is het als je kind fluitend door het leven gaat. Maar wat als je kind bovengemiddeld angstig is wanneer je kind zich afsluit en jij als ouder moeite hebt om je kind te bereiken? Of wanneer je kind steeds weer heftige emotionele uitbarstingen kent, snel flink geïrriteerd of boos is?

    Volg De Breinkliniek

    neurofeedback facebook neurofeedback linkedin