Veel gestelde vragen (FAQ)

Maatregelen voor het CORONA virus

Hieronder ziet u een uiteenzetting van de maatregelen die we treffen.

 • We schudden geen handen en houden waar mogelijk de 1,5 meter afstand.
 • Zeg de behandeling af als je zelf enige verkoudheidsklachten hebt OF een ander persoon in het gezin of waar men mee samenwoont, koorts heeft. Even voor de duidelijkheid, we brengen uiteraard geen kosten in rekening bij een late afzegging (normaal bij afzegging binnen 24 uur wel).
 • We willen iedereen vragen zo veel mogelijk alleen te komen. Is begeleiding noodzakelijk dan wacht deze buiten of in de auto, deze mag niet mee naar binnen. Alleen bij bijzondere situaties maken we een uitzondering op verzoek.
 • Ook bij de intake is het niet toegestaan om iemand mee te nemen, behalve wanneer het gaat om een persoon jonger dan 18 jaar, dan mag er 1 persoon mee naar binnen. Omdat er bij een intake veel informatie gegeven wordt, zullen we vanaf nu een kort verslag maken zodat dit nog nagelezen kan worden. Alleen bij bijzondere situaties maken we een uitzondering op verzoek.
 • Onze wachtruimte is te klein om de minimale afstand van anderhalve meter te behouden of het bewaken van de regel van niet meer dan 3 personen dicht bij elkaar. Er staan daarom geen stoelen meer in de wachtruimte weg en verzoeken begeleiders en cliënten om buiten of in de auto te wachten. Wij geven aan wanneer je naar binnen mag.
 • Wij halen de glazen voor thee en water weg uit de wachtruimte. Je krijgt tijdens de behandeling nog wel iets te drinken van ons, maar willen voorkomen dat zo min mogelijk personen de apparaten en glazen aanraken.
 • Ga zoveel mogelijk thuis naar het toilet en maak van ons toilet alleen gebruik wanneer het niet anders kan.
 • We werken vanaf nu met 2 behandelruimtes, de derde is gesloten gedurende deze periode. In de ene ruimte plannen we afspraken op het hele uur, de andere ruimte op het halve uur. Dit doen we om zo min mogelijk contact tussen klanten te bewerkstelligen.
 • Na elke klant haalt de therapeut de gebruikte spullen weg (glazen/EEG cap/sensoren). De therapeut ontsmet de stoel, het tafelblad, de pinautomaat en de deurklinken. Als wij de ruimte verlaten, wassen we onze handen (tussendoor en aan het begin/einde van elke behandeling). We maken gebruik van een mondkapje en handschoenen bij het aansluiten en afkoppelen van de cliënt.

Wat gebeurt er tijdens een intake?

De intake duurt ongeveer anderhalf uur waarbij:

 • We uitleg geven over de therapie, neurofeedback, en hoe wij te werk gaan.
 • We maken een meting van de hersenactiviteit (EEG) en bespreken direct de uitslag. Zo kunnen we beoordelen of de klachten waarvoor u komt daadwerkelijk te zien zijn in het brein.
 • Indien de oorzaken te zien zijn in het brein, bespreken we het behandelplan, uiteraard is de keuze aan u zelf of u de behandeling wilt starten.

Kan het zijn dat er niets te zien is in mijn brein, maar dat ik wel klachten heb?

Jazeker, maar dan weet u in ieder geval dat de oorzaak niet in het brein te vinden is. Wij kunnen u dan ook helaas niet verder helpen. De oorzaken kunnen dan gezocht worden op andere vlakken, denk aan hormonaal, voeding et cetera.

Doen alle neurofeedbackpraktijken zo’n voormeting?

Nee, sommige praktijken kunnen deze meting niet maken en zetten naar aanleiding van uw klachten een behandeling in. Het is dan niet zeker dat de juiste oorzaak wordt aangepakt. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende oorzaken voor slaapproblemen, men kan te weinig alpha golven (relax/slaapgolven) aanmaken, maar de oorzaak kan ook zitten in te veel beta golven (denkgolven). Wij maken dit onderscheid wel.

Hoe lang duurt een behandeling?

Het heeft de voorkeur om 2 keer per week een behandeling te volgen. De behandeling duurt een uur, waarbij er 30 minuten getraind wordt. De rest van de tijd is om de voortgang door te nemen, aan te sluiten en los te koppelen.

Vanaf welke leeftijd kan neurofeedback gegeven worden?

Alle leeftijden. Onze cliënten zijn tussen de 6 en 90 jaar. Doorgaans zien we kinderen vanaf een jaar of zes, vanaf deze leeftijdcategorie kunnen ze zich veelal een halfuur concentreren op een leuke film.

Doet het aansluiten van het EEG-kapje pijn?

Nee, er wordt een zoutoplossing (gel) in de sensoren gespoten om verbinding te maken en dat kan wat koud aanvoelen op de hoofdhuid. Het is wel zo dat u na afloop uw haren even dient uit te spoelen of te wassen voordat u naar een volgende afspraak kunt.

Wat houdt de training van 30 minuten in?

Tijdens de training kijkt u een film die u leuk vindt (we hebben allerlei genres en normale films die algemeen bekend zijn). We maken een protocol op maat waar uw brein op gaat reageren tijdens de trainingen. Wanneer de hersenen niet de gewenste activiteit vertonen gaat het beeld en geluid van de film uit. Het onbewuste deel van het brein zoekt een andere weg zodat het beeld en geluid weer aan gaat (straffen/belonen). Het brein wordt als het ware geconditioneerd om de juiste hersenactiviteit te gebruiken, leert dat in de trainingen en zal na een x-aantal trainingen dit ook in het dagelijks leven overnemen waardoor uw klachten verdwijnen.

Wat merk ik van de trainingen?

Het komt het meeste voor dat men vermoeid is na de training. Daarnaast is het afhankelijk van het protocol of u nog andere aspecten kunt merken, we lichten dit altijd toe wanneer we de behandelingen starten.

Wanneer merk ik resultaat en kan tussentijds het resultaat gemeten worden?

Een enkeling merkt al vrij snel (1-3 sessies) iets van resultaat. Gemiddeld kunt u na 5 sessies een lichte verbetering bemerken. Wij kunnen op alle momenten van uw behandeling zien hoe het met u gaat, omdat onze systemen dat registreren. Doorgaans kijken we na de eerste 5 sessies wat de therapie voor u doet en of er (voldoende) resultaat is. Het kan voorkomen dat we wel al duidelijk verschil zien op de metingen na 5 sessies, maar dat u zelf nog niets merkt. In dat geval slaat de therapie wel aan en gaat u dit vanzelf merken. Bij de een heeft dit meer tijd nodig dan bij de ander.

Hoeveel sessies heeft iemand gemiddeld nodig?

Bij ons is iemand doorgaans klaar met gemiddeld 15 sessies.

Andere praktijken spreken over 30-40 sessies, hoe kan dat?

Wij werken met de nieuwste technieken en trainen daarom met een volledig EEG-kapje met 19 sensoren waardoor we meerdere gebieden tegelijk en dan 3D in het brein kunnen trainen (LORETA Z training). Andere praktijken werken doorgaans met losse sensoren (2, 4 of 6 sensoren) die op de oppervlakte trainen (Surface training). Praktijken die praten over 10 sessies werken over het algemeen met de Zengar/neuroptimal methode. Zei hieronder voor meer informatie. 

Welke technieken zijn er in de neurofeedbacktherapie en waar werken jullie mee?

Er zijn verschillende technieken. Hou rekening met de volgende punten als u op zoek gaat naar een praktijk of therapeut voor neurofeedback behandeling:

 • De meeste praktijken geven de behandelingen met 2, 4 of 6 losse sensoren, wij werken wij met een volledige EEG-kapje met 19 sensoren waardoor minder behandelingen nodig zijn (we kunnen meerdere gebieden tegelijk trainen) en we 3D in het brein kunnen behandelen. Let op, sommige praktijken maken wel de eerste meting met een volledig EEG-kapje (de analyse) maar behandelen daarna met losse sensoren.
 • De meest voorkomende methode in Nederland is de Zengar methode. Dit is een methode waarbij therapeuten 1 type behandeling geven, of u nou ADHD hebt, Burn-out of een depressie, iedereen krijgt één en dezelfde behandeling. Wij werken met LORETA Z score neurofeedback waarbij niemand hetzelfde protocol krijgt, dit is altijd op maat gemaakt.
 • Veel praktijken geven een standaardbehandeling voor uw aandoening of doen dit naast andere werkzaamheden erbij (bijvoorbeeld een psycholoog die met neurofeedback werkt). Wij hebben specialisten lopen die zich continue verdiepen in de neurofeedback en zich daarin blijven ontwikkelen. Zo werken we met een psycholoog en een klinisch neurofysioloog. Alle protocollen en behandelingen worden individueel samengesteld op basis van jouw individuele metingen gecombineerd met onze ervaring en kennis.

Wat zijn de kosten?

Voor de actuele tarieven kunt u hier kijken of contact met ons opnemen per telefoon 0487-503066 of per mail info@breinkliniek.nl.

Wordt het vergoed?

Over het algemeen worden neurofeedbackbehandelingen niet meer vergoed. Tevens zijn wij vrijgesteld van BTW (omdat we een zorg verlenen) Conform de Wet op de Omzetbelasting 1968, artikel 11.1.g.1◦.a. Dit is voor zakelijke klanten belangrijk, er kan geen BTW teruggevorderd worden.

Wat is in zijn algemeenheid het resultaat?

Omdat wij tijdens de intake er al uit filteren voor wie het geen effect zal hebben, zijn de resultaten erg hoog. Maar vijf procent van de mensen die de behandeling zijn gestart gaat uiteindelijk zonder of met nihil resultaat de deur uit. Van de rest van de cliënten heeft 33% een totaal ander leven gekregen, zonder klachten. Daarna ervaart 33% een forse verbetering waardoor het leven in positieve zin veranderd en tot slot blijft er nog een derde over die aangeeft wel resultaat te hebben, maar waarbij het niet volledig naar verwachting is. 

Hebben jullie meerdere behandelaars en hoe zijn ze opgeleid?

Wij hebben inderdaad meerdere therapeuten die een gedegen achtergrond hebben, zoals psychologie, gezondheidswetenschappen en (laborant) klinisch neurofysiologen. Op het gebied van neurofeedback worden ze intern opgeleid. In Nederland zijn er basisopleidingen voor Neurofeedback, maar allemaal voor de verouderde technieken. We halen onze kennis en ervaring onder andere direct vanuit de Verenigde Staten waar deze therapievorm algemeen geaccepteerd is. We hebben veel contact met therapeuten uit andere landen voor kennisuitwisseling en scholen onze therapeuten daarin continue bij.