Angst- en paniekstoornis
Angst en paniekstoornissen, in welke vorm dan ook, zijn uitstekend te behandelen met neurofeedback. Iedereen heeft wel eens te maken gehad met gevoelens van angst. Van een angststoornis spreken we echter pas wanneer een angst geen reële grond heeft en de betreffende persoon er sociale problemen door ondervindt. Er zijn vele vormen van angststoornissen, zoals een obsessieve-compulsieve stoornis, paniekstoornis en verschillende soorten fobieën.
Angsten zijn in de geestelijke gezondheidszorg de meest voorkomende aandoeningen. Toch is er weinig bekend over het hebben van deze voornamelijk onverklaarbare angsten. De oorzaak van de ongrijpbaarheid van dergelijke angsten is dat deze voort komen uit processen in het onbewuste. Onze hersenactiviteit bestaat voor 90 procent uit onbewuste activiteit en voor 10 procent uit bewuste activiteit. De onbewuste hersenactiviteit omvat dus een veel groter deel van onze hersenactiviteit dan hetgeen we zelf aan kunnen sturen. Dit verklaart waarom we bewust zo moeilijk vat kunnen krijgen op de angsten die in ons onbewuste aangewakkerd worden. Neurofeedback is juist werkzaam op dit onbewuste gedeelte van de hersenactiviteit. Het brengt de onbewuste hersenactiviteit weer in balans.
De behandeling van neurofeedback start met het inzichtelijk maken van de hersenactiviteit middels het maken van een QEEG. Bij angstpatronen is in het QEEG een te hoge hersenactiviteit te zien: de hersenen reageren alsof ze op de vlucht zijn. Dit patroon is bewust niet controleerbaar en kost ontzettend veel energie. Daarnaast heeft het vaak een negatieve invloed op je functioneren. Wanneer men vast komt te zitten in een dergelijk patroon nemen de angstige gevoelens toe. Steeds meer situaties brengen angst met zich mee en lopen minder succesvol af, vanwege de angst. Deze negatieve spiraal is moeilijk te doorbreken.
Middels neurofeedback wordt het probleem bij de bron aangepakt. De hersenen wordt geleerd om niet te reageren vanuit het angstpatroon, maar een ontspannen hersenactiviteit te vertonen.
Welke resultaten kunt u verwachten?
- Meer rust in het hoofd en/of lichaam
- Minder hoog stress niveau
- Beter kunnen ontspannen
- Minder angsten/paniek ervaren
- Beter slapen
In plaats van overleven ga je weer leven.
Indien medicatie gebruikt wordt kan deze mogelijk, in overleg met de huisarts, afgebouwd worden. De negatieve bijwerkingen van de medicatie zullen dan tevens afnemen.
De start van het neurofeedback proces
Zie neurofeedback als fysiotherapie voor het brein. De neurofeedback training kan niet starten zonder eerst de oorzaak van de ervaren problemen op te sporen. Om de bron van de symptomen te lokaliseren worden de hersengolven zichtbaar gemaakt met een zogenoemd EEG-capje, een 19-tal sensoren die op het hoofd geplaatst worden. De hersengolven dienen binnen normwaardes te vallen, anders kan men klachten ervaren (net als uw hartslag of bloeddruk). De uitslag hiervan wordt weergegeven in een QEEG. Na deze intake wordt er, indien nodig, een doelgericht behandelplan opgezet. Meer over de neurofeedback behandeling leest u hier.
Meer over neurofeedback bij angst- en paniekstoornis
Wilt u meer weten over neurofeedback bij angst- en paniekstoornis? Wij vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn. Neem contact op voor vrijblijvend advies of bel direct naar 0487-503066
Neurofeedback ook geschikt voor andere
Naast angst- en paniekstoornis is neurofeedback ook zeer geschikt voor het behandelen van andere klachten. ADHD en neurofeedback, ADD en neurofeedback, autisme, dwang- en slaapstoornis, PTSS en depressie zijn allemaal voorbeelden van klachten waarbij neurofeedback zeer effectief kan zijn.