TERUGGEBELD WORDEN?

Vul uw telefoonnummer in.
Ik bel u zo snel mogelijk terug!

Neurofeedback bij hersentrauma

Hersentrauma kan op verschillende manieren ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een hersenbloeding, herseninfarct, of een ongeluk. Dit trauma kan dermate ernstig zijn dat bepaalde hersengebieden onherstelbaar beschadigd raken. Een gebied dat veel schade heeft, zal niet meer tot activiteit aangezet kunnen worden. Het brein is gelukkig erg plastisch en functies van het beschadigde gebied kunnen gedeeltelijk door andere gebieden overgenomen worden. Neurofeedback kan hierbij helpen, waardoor voorheen verloren functies weer terug zullen keren.

Herstel van hersengebieden

Hersengebieden die niet onherstelbaar beschadigd zijn, kunnen zichzelf herstellen. Dit herstellen gaat volgens het onderstaande principe:

Ons brein beschikt over een soort beschermingsmechanisme wanneer het beschadigd raakt. Bij een beschadiging van de hersenen brengt het brein het gebied dat beschadigd is in een rustige/comateuze toestand. Het brein doet dit door een grote hoeveelheid trage activiteit te produceren in het beschadigde gebied. Door dit gebied tot rust te brengen geeft het zichzelf de kans te herstellen. Wanneer het brein deze toestand langzaam opheft, zal het weer naar behoren gaan functioneren.

Hoe helpt Neurofeedback bij hersentrauma

Soms blijft deze comateuze toestand van de hersenen geheel of gedeeltelijk in stand. Het brein is dan niet in staat om dit om te keren. Met als gevolg dat de functies van het brein niet meer opgepakt kunnen worden. Neurofeedback kan het brein dat in een comateuze toestand blijft hangen helpen terug te keren naar volledige functionaliteit. De trage activiteit wordt opgeheven en de functies zullen terugkeren. Daarnaast zal neurofeedback het brein helpen zijn neurale verbindingen te herstellen, waardoor voorheen verloren functies weer zullen terugkeren.

Neurofeedback training

Door middel van een QEEG is inzichtelijk te maken of uw brein hersenactiviteit vertoont die duidt op een hersentrauma en/of de gevolgen daarvan. De training richt zich vervolgens op de specifieke gebieden die beschadigd zijn. Comateuze gebieden zullen geactiveerd worden en het brein zal ondersteund worden in het herstellen van de beschadigde neurale verbindingen.

De start van het neurofeedback proces

Zie neurofeedback als fysiotherapie voor het brein. De neurofeedback training kan niet starten zonder eerst de oorzaak van de ervaren problemen op te sporen. Om de bron van de symptomen te lokaliseren worden de hersengolven zichtbaar gemaakt met een zogenoemd EEG-capje, een 19-tal sensoren die op het hoofd geplaatst worden. De hersengolven dienen binnen normwaardes te vallen, anders kan men klachten ervaren (net als uw hartslag of bloeddruk). De uitslag hiervan wordt weergegeven in een QEEG. Na deze intake wordt er, indien nodig, een doelgericht behandelplan opgezet. Meer over de neurofeedback behandeling leest u hier.

Meer info over Neurofeedback bij hersentrauma

Wilt u meer informatie over wat neurofeedback bij hersentrauma kan betekenen? Wij vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn. Neem contact op voor vrijblijvend advies of bel direct naar 0487-503066.