TERUGGEBELD WORDEN?

Vul uw telefoonnummer in.
Ik bel u zo snel mogelijk terug!

Traumaverwerking/ PTSS

Neurofeedback is zeer behulpzaam bij het verwerken van traumatische gebeurtenissen en het behandelen van symptomen van posttraumatische stressstoornissen (PTSS). PTSS ontstaat na het beleven van ernstige stress gevende situaties. Dit kan een psychisch (levensbedreiging, bedreiging van psychische integriteit, sterfgeval) of lichamelijk trauma (bedreiging van de lichamelijke integriteit, ongeluk, operatie) zijn. De klachten die men na een dergelijke traumatische gebeurtenis kan ervaren zijn: extreme spanning als gevolg van bepaalde prikkels, irritatie, hevige schrikreacties, herbeleving en het vermijden van herinneringen of emotionele uitschakeling.

Tijdens een traumatische gebeurtenis raakt het autonome zenuwstelsel uit balans. Het sympathische zenuwstelsel wordt plotseling aangejaagd. Normaal zal op een dergelijke stressprikkel ontspanning optreden. Wanneer dit niet gebeurt, blijft de angstprikkel bestaan, de gebeurtenis kan dan onvoldoende verwerkt worden. Het autonome zenuwstelsel blijft uit balans, het blijft overactief door overactiviteit van het sympathische zenuwstelsel. Je brein blijft in dit vluchtpatroon hangen.

Klachten als slecht slapen, angsten, vermoeidheid en depressie zijn inzichtelijk te maken middels het maken van een QEEG. Neurofeedback brengt het autonome zenuwstelsel weer in balans en helpt je de traumatische gebeurtenis te verwerken. De fysieke en psychische stress zal afnemen, de geïrriteerdheid en schrikreacties zullen verdwijnen, het slapen zal beter gaan en de vermoeidheid zal verdwijnen.

Indien medicatie gebruikt wordt kan deze mogelijk, in overleg met de huisarts, afgebouwd worden. De negatieve bijwerkingen van de medicatie zullen dan tevens afnemen.

De start van het neurofeedback proces

Zie neurofeedback als fysiotherapie voor het brein. De neurofeedback training kan niet starten zonder eerst de oorzaak van de ervaren problemen op te sporen. Om de bron van de symptomen te lokaliseren worden de hersengolven zichtbaar gemaakt met een zogenoemd EEG-capje, een 19-tal sensoren die op het hoofd geplaatst worden. De hersengolven dienen binnen normwaardes te vallen, anders kan men klachten ervaren (net als uw hartslag of bloeddruk). De uitslag hiervan wordt weergegeven in een QEEG. Na deze intake wordt er, indien nodig, een doelgericht behandelplan opgezet. Meer over de neurofeedback behandeling leest u hier.

Meer weten over Neurofeedback bij traumaverwerking

Wilt u weten wat neurofeedback voor traumaverwerking kan betekenen? Wij vertellen u er graag alles over. Neem contact op voor vrijblijvend advies of bel direct naar 0487-503066