NLD behandelen met neurofeedback
NLD, de aanduiding voor een Niet-Verbale Leerstoornis (Nonverbal Learning Disabilities), is een leerstoornis die juist niet te maken heeft met verbale communicatie of taal. De leerstoornis zit in het non-verbale gebied. Zo uiten de symptomen van NLD zich voornamelijk tijdens het leren van nieuwe taken (rekensommen bijvoorbeeld) waarbij informatie visueel binnenkomt. NLD heeft vaak ook gevolgen op de motoriek van het kind, en ook op het sociale gebied (omgang met andere kinderen) hebben ze vaak een achterstand. Kinderen met NLD zijn verbaal juist erg sterk, ze kunnen heel goed praten en hebben vaak een goed geheugen. Ze worden zelfs als bijdehand omschreven omdat ze zichzelf goed weten te verwoorden en een beter woordenschat hebben als leeftijdsgenoten. Ze praten dan ook graag, vaak zonder veel inhoud. Praten om te praten dus.
NLD komt voor bij één tot vijf procent van de kinderen in Nederland. De gevolgen van NLD gaan helaas verder dan moeite hebben bij het verwerken van visuele informatie of het sociale aspect. Het zorgt er ook voor dat mensen extra gevoelig worden voor prikkels. Deze overgevoeligheid kan via alle zintuigen binnenkomen, en komt zonder de natuurlijk aanwezige filter binnen. Dit geeft het gevoel van chaos in het hoofd, en maakt het lastig om het hoofd op orde te brengen. Dit is vaak de aanzet voor een chaotisch geheel dat veel energie vraagt om simpelweg de dag door te komen. Maar doordat ze verbaal begaafd zijn, is het vaak lastig om NLD te diagnosticeren.
Niet-Verbale Leerstoornis aantonen middels Neurofeedback
Een Niet-Verbale Leerstoornissen (NLD) levert voornamelijk problemen op in de non-verbale communicatie. Het gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor de non-verbale communicatie bevindt zich in de rechterhersenhelft. Dit is ook de hersenhelft die grotendeels verantwoordelijk is voor het leren van nieuwe taken of vaardigheden. En juist hier zit het probleem voor kinderen met NLD. Pas als deze nieuwe taken of vaardigheden zijn aangeleerd, en het automatisme is geworden, wordt het overgenomen door de linkerhersenhelft. Tijdens het aanleren, bijvoorbeeld lesstof op school als leren lezen of rekenen, hebben kinderen met NLD problemen. Als ze het eenmaal aangeleerd hebben, en het een automatisme in de linkerhersenhelft is geworden, leren ze het ook niet meer af. Het aanleren kost echter veel meer tijd en energie. Na het aanleren blijft NLD dan nog steeds in het dagelijks leven terugkomen. Er zijn tal van situaties waar de linker- en rechterhersenhelft moeten samenwerken of communiceren. En juist die communicatie is bij iemand met NLD niet ideaal. Zo kan een kind goed leren lezen, maar kan begrijpend lezen een blijvend probleem zijn. Tijdens de intake wordt er een EEG gemaakt en uit de analyse zal blijken of er hersenactiviteit is die NLD onderschrijft.
Neurofeedback als behandeling bij NLD
Door middel van een QEEG is inzichtelijk te maken of u of uw kind hersenactiviteit vertoont die passend is bij NLD. De neurofeedback behandeling bij NLD richt zich voornamelijk op de rechterhersenhelft. De rechterhersenhelft wordt gestimuleerd en de communicatie tussen de linker- en rechterhersenhelft wordt verbeterd terwijl de overactieve linkerhersenhelft tot rust kan komen. Het probleem wordt daardoor bij de bron aangepakt, zodat het brein in zijn geheel weer uitgebalanceerd kan functioneren. De resultaten van de neurofeedback behandeling zullen duidelijk merkbaar zijn. Resultaten die u mag verwachten zijn:
- Meer open staan in sociale situaties
- Gemakkelijker sociale contacten aangaan
- Betere schoolprestaties
- Meer zelfvertrouwen
- Minder snel moe zijn
- Vrolijker
Indien medicatie gebruikt wordt, kan deze in de meeste gevallen, in overleg met de huisarts, afgebouwd worden.
Vertoont uw kind symptomen van NLD?
Hoewel het allemaal effect heeft op het non-verbale gebied kunnen de symptomen van NLD per geval verschillen. De uitwerking van de achterstand is voor ieder persoon anders. Daarnaast kan ook de sterkte per geval verschillen. Dit maakt het voor ouders en artsen vaak lastig om NLD te signaleren en de diagnose te stellen. Symptomen die kunnen duiden op NLD zijn;
- Onhandig door grove motoriek.
- Problemen met de fijne motoriek (pengreep, veters strikken, hanteren van mes en vork etc.).
- Niet of slecht kunnen organiseren
- Leer- en concentratieproblemen
- Moeite om lesstof samen te vatten (hoofd- en bijzaken scheiden)
- Moeite met begrijpend lezen (abstract denken en zien van verbanden)
- Moeite met classificeren (in categorieën onderbrengen)
- Moeite met probleemoplossend denken
- Minder ontwikkelde sociale vaardigheden
Herkent u uzelf of uw kind in deze symptomen? Kom langs voor een intakegesprek. Hier kunnen wij direct aantonen of het inderdaad NLD betreft en of de symptomen middels neurofeedback te behandelen zijn.
Zo werkt neurofeedback training
Tijdens de neurofeedback behandelmethode wordt de hersenactiviteit in balans getraind. Dit gebeurt op een verrassend prettige en geheel pijnloze manier. De training start met het EEG-kapje op het hoofd. De 19 sensoren meten de hersenactiviteit wanneer er naar een film wordt gekeken en staan met de film in verbinding. Als de hersenactiviteit niet binnen de gestelde waardes blijven, stopt de film. Het beeld wordt dan zwart. Het brein wil de film graag volgen en verder kijken. Op het moment dat de juiste hersengolven weer worden geproduceerd gaat de film verder.
Hiermee leert het brein de gewenste hersengolven te produceren en worden uw hersenen in balans getraind. Wij werken met de nieuwste technieken waardoor u bij ons 30-50 procent minder neurofeedback behandelingen nodig heeft. De training is zeer effectief omdat het behaalde resultaat blijvend is. Wat het brein geleerd heeft zal het niet meer vergeten. Het is net als fietsen.
Wilt u meer weten over neurofeedback bij NLD? Wij vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn. Neem contact op voor vrijblijvend advies of bel direct naar 0487-503066.