TERUGGEBELD WORDEN?

Vul uw telefoonnummer in.
Ik bel u zo snel mogelijk terug!

Neurofeedback bij burn-out

Een Burn-out wordt in de meeste gevallen gekenmerkt door plotselinge emotionele uitputting, depersonalisatie (onwerkelijkheidsgevoel/ het gevoel buiten je lichaam of geest te staan) en/of het weinig kunnen presteren. Een burn-out ontstaat meestal door een te hoge werkdruk, slechte werksfeer, te hoge sociale druk en beperkte autonomie (het gevoel hebben te weinig controle over het eigen leven te hebben). Een sensitieve persoonlijkheid gepaard met een negatief zelfbeeld, perfectionisme, niet los kunnen laten, onvoldoende verwerkte trauma’s en een te groot verantwoordelijkheidsgevoel zijn risicofactoren voor een burn-out.

Burn-out zichtbaar maken

Bij een burn-out is het voor jezelf vaak niet duidelijk wat er nu allemaal met je gebeurt, en waar de oorzaak zit. Neurofeedback maakt een einde aan deze onduidelijkheid. Hierdoor is het mogelijk geworden om op een relatief gemakkelijke manier een burn-out aan te tonen. Via de burn-out test achterhalen we of het daadwerkelijk om een burn-out gaat en stellen indien nodig direct een behandelplan op.

Voor het zichtbaar maken van het ontstaan van een burn-out wordt gebruik gemaakt van een QEEG scan. Een burn-out ontstaat door een te hoog activiteitenpatroon van de hersenfuncties. Zelfs in een rustfase gaat deze overactiviteit van de hersenfuncties door. Uitrusten is daardoor niet meer mogelijk, uw geest en lichaam raken uitgeput. Om te kunnen blijven presteren wordt het sympathische zenuwstelsel extra geactiveerd. Het sympathische zenuwstelsel jaagt lichaam en geest extra aan, waardoor je langzaam opbrandt. In het QEEG is dit opbranden, de burn-out aan te tonen.

Veel van de hierboven genoemde verschijnselen ervaart men niet bewust. De oorzaak hiervan is dat dit in de onbewuste hersenactiviteit plaats vindt. Onze hersenactiviteit bestaat voor 10% uit bewuste hersenactiviteit en 90% uit onbewuste hersenactiviteit. Gezondheidsbehandelingen voor burn-out zijn van origine uitsluitend gericht op onze bewuste (10%) hersenactiviteit. De oorsprong van een burn-out ligt echter in ons onbewuste. De toegang tot ons onbewuste hebben we niet waardoor een enorme blinde vlek wordt gecreëerd.

re-integratie hersenactiviteit neurofeedback

Middels neurofeedback is er nu wel toegang tot deze onbekende wereld en wordt de onbewuste 90% van je hersenactiviteit zichtbaar gemaakt.

Waarom neurofeedback

Neurofeedback traint je hersengolven weer in balans. De overactiviteit wordt geremd en lichaam en geest krijgen weer kans om tot rust te komen. Tevens zal er weer een gezonde balans ontstaan in het autonome zenuwstelsel. Kortom, er ontstaat een neurofysiologische evenwicht, met tot gevolg:

  • Het slapen zal beter worden
  • Je kunt je weer ontspannen
  • Je krijgt meer energie
  • Onverwerkte trauma’s kunnen verwerkt worden
  • Je houding ten opzichte van jezelf en de buitenwereld zal verbeteren.

In plaats van overleven ga je weer leven!

Burn-out behandeling zonder medicatie

Neurofeedback bij een burn-out richt zich op een behandeling zonder medicatie. Medicijnen die ingezet worden bij een burn-out bestrijden de symptomen, maar niet de oorzaak. Tevens hebben medicijnen uitwerking op het gehele brein, terwijl slechts een klein gebied de oorzaak is van probleem.

Indien medicijnen gebruikt worden zullen deze, in overleg met de huisarts, afgebouwd worden. De negatieve bijwerkingen van zullen dan ook afnemen.

De start van het neurofeedback proces

Zie neurofeedback als fysiotherapie voor het brein. De neurofeedback training kan niet starten zonder eerst de oorzaak van de ervaren problemen op te sporen. Om de bron van de symptomen te lokaliseren worden de hersengolven zichtbaar gemaakt met een zogenoemd EEG-capje, een 19-tal sensoren die op het hoofd geplaatst worden. De hersengolven dienen binnen normwaardes te vallen, anders kan men klachten ervaren (net als uw hartslag of bloeddruk). De uitslag hiervan wordt weergegeven in een QEEG. Na deze intake wordt er, indien nodig, een doelgericht behandelplan opgezet. Meer over de neurofeedback behandeling leest u hier.

Meer over neurofeedback bij burn-out

Wilt u weten wat neurofeedback bij een burn-out kan betekenen? Wij vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn. Neem contact op voor vrijblijvend advies of bel direct naar 0487-503066.