TERUGGEBELD WORDEN?

Vul uw telefoonnummer in.
Ik bel u zo snel mogelijk terug!

Neurofeedback bij een dwangstoornis

Het meest voorkomende kenmerk van een dwangstoornis is een obsessieve dwang om bepaalde handelingen uit te voeren. Deze handelingen kunnen van uiteenlopende aard zijn. We zijn allemaal wel bekend met de gedachten of het gas wel is uitgedraaid, de auto wel op slot zit of het huis wel goed is afgesloten. Wanneer deze gedachten dermate sterk zijn dat ze niet onderdrukt kunnen worden, uit zich dat in een dwangstoornis.

In het brein van een iemand met een dwangstoornis is een overactiviteit aanwezig van specifieke hersengolven die te maken hebben met het denken. De kracht van deze overactiviteit maakt dat het zo moeilijk is om de dwanggedachten onder controle te houden en los te laten.

Door middel van een QEEG is tijdens de intake inzichtelijk te maken of u of uw kind hersenactiviteit vertoont die passend is bij een dwangstoornis.

Neurofeedback training

Dwangstoornissen kunnen voor een groot gedeelte verholpen worden middels neurofeedback training. De training richt zich op de specifieke gebieden in de hersenen die uit balans zijn. De dwangstoornis wordt daardoor bij de bron aangepakt, zodat het brein in zijn geheel weer uitgebalanceerd kan functioneren. De dwanggedachtes zullen afnemen, gemakkelijker losgelaten kunnen worden of zelfs helemaal verdwijnen.

Dwangstoornis behandelen zonder medicatie

Neurofeedback is een behandelmethode zonder medicatie. Medicijnen die ingezet worden bij dwangstoornissen bestrijden namelijk de klachten, maar nemen niet de oorzaak van de dwangstoornis weg. Neurofeedback werkt net andersom. Omdat de oorzaak wordt aangepakt, verdwijnen de klachten. Eventuele medicatie zal in de meeste gevallen, in overleg met de huisarts, afgebouwd worden.

De start van het neurofeedback proces

Zie neurofeedback als fysiotherapie voor het brein. De neurofeedback training kan niet starten zonder eerst de oorzaak van de ervaren problemen op te sporen. Om de bron van de symptomen te lokaliseren worden de hersengolven zichtbaar gemaakt met een zogenoemd EEG-capje, een 19-tal sensoren die op het hoofd geplaatst worden. De hersengolven dienen binnen normwaardes te vallen, anders kan men klachten ervaren (net als uw hartslag of bloeddruk). De uitslag hiervan wordt weergegeven in een QEEG. Na deze intake wordt er, indien nodig, een doelgericht behandelplan opgezet. Meer over de neurofeedback behandeling leest u hier.

Meer weten over Neurofeedback bij dwangstoornissen?

Wilt u meer informatie over wat neurofeedback bij een dwangstoornis kan betekenen? Wij vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn. Neem contact op voor vrijblijvend advies of bel direct naar 0487-503066.