Dwangstoornis behandelen? Neurofeedback kan uw klachten verbeteren
Een dwangstoornis, ook obsessive compulsive disorder (OCD), obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) of dwangneurose genoemd, is een serieus probleem dat verstrekkende gevolgen kan hebben in het dagelijks leven. De constante gedachten of de handelingen die verplicht moeten worden uitgevoerd kunnen steeds meer tijd in beslag nemen. Zo veel tijd dat bijvoorbeeld werk en sociale contacten eronder gaan lijden. Officieel wordt er gesproken van een dwangstoornis bij de volgende gedachten of handelingen:
- Waarvan u beseft dat ze overdreven zijn
- Waarbij u het gevoel heeft dat ze niet van uzelf zijn maar wel uw leven overheersen
- De dwanggedachten en -handelingen die een normaal leven in de weg zitten
Niet iedereen met vaste gewoontes of rituelen heeft last van een dwangstoornis. Als deze vaste gewoontes extreem worden, en dagelijks moeten, kan het omslaan in een dwangstoornis. De Breinkliniek biedt mogelijkheden om de klachten van dwang te verbeteren en zo meer de controle los te kunnen laten. Met behulp van neurofeedback training is het mogelijk om dwangneurose aan te pakken, op een leuke manier. Zo wordt de dwangstoornis effectief en met blijvend resultaat behandeld.
Dwangstoornis aantonen met neurofeedback
Heeft u, of uw kind, last van extreme gewoontes in de vorm van gedachten of handelingen? Middels neurofeedback kan worden aangetoond of er hogere mate van controlegedrag zichtbaar is. In het brein van een persoon met een dwangstoornis is er een overactiviteit aanwezig van specifieke hersengolven die te maken hebben met het denken en het houden van controle (perfectionisme bijvoorbeeld). De kracht van deze overactiviteit maakt dat het moeilijk is om de dwanggedachten onder controle te houden en los te laten. Via een eenvoudige scan van de hersenactiviteit (QEEG) tijdens de intake kan neurofeedback aantonen of u of uw kind hersenactiviteit vertoont die passend is bij een dwangstoornis. Als dit het geval is wordt een behandelplan opgesteld om de dwangstoornis te behandelen met neurofeedback training.
Neurofeedback als behandeling bij een dwangstoornis
Dwangstoornissen kunnen verbeterd worden middels neurofeedback training. De training richt zich op de specifieke gebieden in de hersenen die uit balans zijn. De dwangstoornis wordt daardoor bij de bron aangepakt, zodat het brein in zijn geheel weer uitgebalanceerd kan functioneren. De dwanggedachten zullen afnemen en gemakkelijker losgelaten kunnen worden.
Vertoont u symptomen van OCD / OCS?
De symptomen van OCD / OCS zijn erg uiteenlopend. De gedachten maar zeker ook de handelingen verschillen per persoon. Er zijn echter een paar overeenkomende symptomen welke in elk geval terug te zien zijn. Zo komen de gedachten, neigingen of beelden steeds terug. Maar ook worden ze als misplaatst of opdringerig beleefd. Dit resulteert vaak in spanning, angst of onrust. Onderdrukken van deze angsten werkt vaak maar even, ze stoppen pas als bepaalde handelingen daadwerkelijk zijn uitgevoerd. De angsten gaan vaak verder dan de dagelijkse zaken, ze gaan over grotere thema’s als ziektes, vuil, agressie, seks of god en godsdienst.
Om te voorkomen dat de angst werkelijkheid wordt, ‘moeten’ er dwanghandelingen uitgevoerd worden. In veel gevallen heeft deze handeling niet direct iets met de angst te maken. Maar toch heeft het brein ze aan elkaar gekoppeld. Voorbeelden van dwanghandelingen zijn:
- Controleren (van bijvoorbeeld het gasfornuis of het deurslot)
- Schoonmaken en wassen (smetvrees)
- Ordenen
- Obsessief vaak bidden
- Hamsteren of verzamelen
- Etc.
Dwanghandelingen zijn handelingen of regels die u van uzelf steeds weer moet uitvoeren. Het doel is om de scherpe randen van de angst en onrust af te halen waardoor andere interventies makkelijker gaan en aanpassingen beter gemaakt kunnen worden.. Hoewel u zelf weet dat u de gedachten zelf bedenkt lukt het niet om ze buiten te sluiten. Het voelt alsof ze worden opgedrongen.
Zo werkt neurofeedback training
Stressvolle of traumatische gebeurtenissen verhogen de kans op het ontwikkelen van een dwangstoornis. Het is niet voor niets dat men na een trauma op een andere manier om wil gaan met de emoties of gevoelens die het teweegbrengt. U gaat controle uitoefenen omdat ergens anders geen controle over is. Juist hier speelt neurofeedback op in. Neurofeedback kunt u zien als fysiotherapie voor het brein. Het is een wetenschappelijk onderbouwde behandelmethode die zich baseert op het principe wanneer uw hersenactiviteit verandert, uw klachten ook veranderen. Neurofeedback is toe te passen op diverse psychische en lichamelijke klachten. Neurofeedback training bestaat uit een aantal behandelingen. Op een geheel pijnloze manier en zonder gebruik van medicatie worden uw hersengolven getraind middels het afspelen van een leuke film. Het effect van neurofeedback training is blijvend!
De neurofeedback training kan niet starten zonder eerst de oorzaak van de problemen op te sporen. Om de bron van de symptomen te lokaliseren worden de hersengolven zichtbaar gemaakt middels een zogenoemd EEG-cap. Deze heeft 19 sensoren en wordt op het hoofd geplaatst waarna we metingen maken van de hersenactiviteit met de ogen open en de ogen dicht.De uitslag hiervan wordt weergegeven in een QEEG waarna we, indien nodig, een doelgericht behandelplan opstellen. Meer informatie over onze werkwijze en behandeling leest u hier.
Waarom neurofeedback zo effectief kan zijn bij een dwangstoornis
Neurofeedback is een behandelmethode zonder medicatie. Medicijnen die ingezet worden bij dwangstoornissen bestrijden namelijk de klachten, maar nemen niet de oorzaak van de dwangstoornis weg. Neurofeedback werkt net andersom. Omdat de oorzaak wordt aangepakt, verminderen de klachten. In bepaalde gevallen kan medicatie , in overleg met de huisarts, afgebouwd worden.
Wilt u meer weten over neurofeedback bij dwangstoornis? Wij vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn. Neem contact op voor vrijblijvend advies of bel direct naar 0487-503066.
Neurofeedback ook geschikt voor andere
Naast dwangstoornis is neurofeedback ook zeer geschikt voor het behandelen van andere klachten. ADHD en neurofeedback, ADD en neurofeedback, autisme, slaapstoornis, PTSS, angst- en paniekstoornis en depressie zijn allemaal voorbeelden van klachten waarbij neurofeedback zeer effectief kan zijn.