TERUGGEBELD WORDEN?

Vul uw telefoonnummer in.
Ik bel u zo snel mogelijk terug!

Neurofeedback bij depressie

Het ontstaan van een depressie kan meerdere oorzaken hebben, zoals psychische, biologische en sociale oorzaken. Ongeacht de oorzaak van de depressie blijkt neurofeedback therapie zeer effectief te werken.

Depressie aantonen

Wetenschappelijke onderzoek heeft uitgewezen dat de hersengolven van mensen met een depressie specifieke kenmerken vertonen. Bij mensen met een depressie is er een verhoogde activiteit aan de rechter voorkant van het brein en een disbalans in de laag frequente golven tussen de linker en rechter hersenhelft. Door middel van een QEEG kunnen wij inzichtelijk maken of uw hersenen activiteit vertonen die passend zijn bij depressiviteit. Ofwel wij kunnen de depressie aantonen.

Neurofeedback training bij depressie

Neurofeedback training richt zich op de specifieke gebieden in uw hersenen die uit balans zijn. Het probleem van de depressiviteit wordt daardoor bij de bron aangepakt, zodat uw brein in zijn geheel weer uitgebalanceerd kan functioneren. U zult emotioneel meer stabiliteit ervaren en positiever en opgewekter zijn. Indien medicatie gebruikt wordt, kan deze in de meeste gevallen, in overleg met de huisarts, afgebouwd worden

Antidepressiva afbouwen

Medicijnen die ingezet worden bij depressie (antidepressiva) bestrijden de symptomen, maar genezen de oorzaak niet. Tevens hebben antidepressiva uitwerking op het gehele brein, terwijl slechts een klein gebied de oorzaak is van het probleem. Het inzetten van antidepressiva bij depressie is dus alsof men met hagel op een mug schiet. Neurofeedback traint de specifieke hersengebieden in balans, waardoor de depressieve klachten af zullen nemen. Medicijnen zijn dan in de meeste gevallen niet meer nodig.

De start van het neurofeedback proces

Zie neurofeedback als fysiotherapie voor het brein. De neurofeedback training kan niet starten zonder eerst de oorzaak van de ervaren problemen op te sporen. Om de bron van de symptomen te lokaliseren worden de hersengolven zichtbaar gemaakt met een zogenoemd EEG-capje, een 19-tal sensoren die op het hoofd geplaatst worden. De hersengolven dienen binnen normwaardes te vallen, anders kan men klachten ervaren (net als uw hartslag of bloeddruk). De uitslag hiervan wordt weergegeven in een QEEG. Na deze intake wordt er, indien nodig, een doelgericht behandelplan opgezet. Meer over de neurofeedback behandeling leest u hier.

Meer over neurofeedback bij depressie

Wilt u weten wat neurofeedback bij een depressie kan betekenen? Wij vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn. Neem contact op voor vrijblijvend advies of bel direct naar 0487-503066.