Depressie aantoonbaar in het brein

Bij een depressie zien we o.a. een verlies aan interesse, een algemeen gevoel van somberheid, het leven kent geen plezier meer. Dit zijn gevoelens die gedurende langere tijd aanhouden en vaak geen duidelijk aanwijsbare oorzaak kennen.

Emoties van somberheid en neerslachtigheid overheersen. Alles is grijs of zwart en gevoelens van nutteloosheid en vaak een overdreven gevoel van schuld voeren de boventoon.

Een depressie kan als diagnose op zichzelf staan, maar bij aandoeningen zoals slapeloosheid en burn-out zien we symptomen die nauw verwant zijn aan die van een depressie.

Vandaag de dag weten we dat een neurologische afwijking van de norm eigen is aan een depressief brein. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van medische meetapparatuur, namelijk het kwantitatieve elektro-encefalogram (qEEG), maken het mogelijk rechtstreeks in het brein kijken. Daarbij wordt direct duidelijk waar in het brein de problematiek zich voordoet.

Hoe neurofeedback een depressie aantoont

Bij het analyseren van het afgenomen qEEG bij een depressief persoon zien we hersengolven die afwijken van de norm. Het gevolg hiervan is dat de gezonde natuurlijke balans tussen de verschillende hersengebieden verstoord raakt.

Zo zien we vaak dat de activiteit in het linker gedeelte van de prefrontale cortex lager is dan de activiteit die we prefrontaal rechts meten. Of het netwerk tussen prefrontaal links en de amygdala is verzwakt. Hierdoor neemt het remmend vermogen op ons emotiecentrum, de amygdala af.

Kenmerk van een gezond brein is een correcte elektrische puls. Deze puls is van groot belang bij de overdracht van neurotransmitters tussen de zenuwcellen. Deze neurotransmitters vormen de basis van de chemische huishouding in ons brein en daarmee van ons welbevinden.

Bij een depressie is de chemische balans in het brein verstoord en daarmee het gevoel van welbevinden. Kenmerk van een depressie is o.a. een te lage concentratie van serotonine en noradrenaline.

Middels neurofeedback wordt de elektrische puls van de verschillende hersengolven weer in balans getraind. Dit leidt vervolgens naar een herstel van een gezonde overdracht van neurotransmitters tussen de zenuwcellen en daarmee naar een gezonder brein.

Inzicht in het brein bij een depressie

Bij De Breinkliniek maken we een qEEG en kan zelfs een 3D representatie van het brein gemaakt worden, van waaruit direct zichtbaar wordt waar in de hersenen er sprake is van een afwijking van de norm.

Het is voor cliënten van groot belang dat we inzichtelijk maken wat er in het brein aan de hand is. Depressie is zichtbaar in het brein en heeft niks maar dan ook niks te maken met persoonlijke zwakheden. Schaamte of schuld zijn dan ook niet op hun plaats.

Neem gerust eens contact op met onze praktijk voor aanvullende vragen. Zie voor onderliggend wetenschappelijk onderzoek dit artikel van NeuroImage.

Luuk van Leur MSc

Luuk van Leur MSc

Neurofeedback therapeut

Hallo, mijn naam is Luuk van Leur en ik ben gespecialiseerd in neurofeedback.

Aan de Erasmus universiteit in Rotterdam heb ik gezondheidswetenschappen gestudeerd. Na mijn studie kwam ik in het bedrijfsleven terecht. Nadat ik al jaren te veel druk op mezelf had gelegd, liep ik tegen forse angst- en paniekproblematiek aan. Alle randklachten die daarbij horen (slaapproblemen, depressie, overspannen, overgevoelig, burn-out) zijn voorbijgekomen. Na heel veel verschillende trajecten, medicatie en alternatieve interventies kwam Neurofeedback op mijn pad, wat ervoor zorgde dat mijn herstel zich eindelijk inzette. Na werkervaring en opleidingen te hebben opgedaan in het vakgebied, ben ik in 2015 gestart met mijn eigen praktijk, De Breinkliniek.

Inmiddels behandelen we met meerdere therapeuten ruim 300 cliënten op jaarbasis met uiteenlopende klachten. Uit ervaring kan ik zeggen dat 95% van onze cliënten significante verbetering ervaart van klachten en functioneren door onze neurofeedback behandeling.

De voordelen van Neurofeedback bij De Breinkliniek

 • Nieuwste behandelmethode
 • Dankzij de LORETA Z Score tot 50% minder behandelingen nodig
 • Persoonlijke begeleiding
 • Geschikt voor alle leeftijden
 • Blijvend resultaat
 • Pijnloos en veilig
 • Zonder medicatie

Heeft u vragen?

Vul het formulier in.
Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  Uw naam (verplicht)

  Uw emailadres (verplicht)

  Uw bericht

  Andere interessante artikelen

  Wat is ADD en hoe behandel je het?

  ADD, oftewel Attention Deficit Disorder, of AHDH type 1 (zoals het tegenwoordig officieel heet), is een neurologische stoornis die van invloed is op de aandacht, concentratie en impulsbeheersing van een persoon. Hoewel ADD vaak geassocieerd wordt met kinderen, kan het ook voorkomen bij volwassenen. In dit artikel zullen we de belangrijkste kenmerken van ADD bespreken en enkele herkenningspunten bieden, zodat je kunt beoordelen of je mogelijk ADD hebt.

  Gezonde hersenen met de juiste balans

  We leven in een wereld met veel prikkels. Hoge verwachtingen van jezelf maar ook van anderen ten opzichte van jou. Je wil graag meekomen, niet uit de toon vallen en net als anderen ook al die ballen in de lucht houden. Toch is dit niet het realistische beeld. Je brein houdt dit niet vol. De juiste balans vinden is in de huidige tijdsgeest is erg belangrijk.

  Het gelukkige kinderbrein

  Hoe mooi is het als je kind fluitend door het leven gaat. Maar wat als je kind bovengemiddeld angstig is wanneer je kind zich afsluit en jij als ouder moeite hebt om je kind te bereiken? Of wanneer je kind steeds weer heftige emotionele uitbarstingen kent, snel flink geïrriteerd of boos is?

  Volg De Breinkliniek

  neurofeedback facebook neurofeedback linkedin