Wat is ADD en hoe behandel je het?
ADD, oftewel Attention Deficit Disorder, of AHDH type 1 (zoals het tegenwoordig officieel heet), is een neurologische stoornis die van invloed is op de aandacht, concentratie en impulsbeheersing van een persoon. Hoewel ADD vaak geassocieerd wordt met kinderen, kan het ook voorkomen bij volwassenen. In dit artikel zullen we de belangrijkste kenmerken van ADD bespreken en enkele herkenningspunten bieden, zodat je kunt beoordelen of je mogelijk ADD hebt.
Wat is ADD?
ADD is een variant van ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) waarbij het hyperactieve element minder prominent aanwezig is. Mensen met ADD hebben moeite om de aandacht ergens bij te houden, zijn snel afgeleid en vinden het vaak lastig om taken te organiseren en af te maken. Deze stoornis kan leiden tot uitdagingen op verschillende gebieden van het leven.
Veelvoorkomende symptomen van ADD
De symptomen van ADD kunnen variëren van persoon tot persoon, maar enkele veelvoorkomende kenmerken zijn:
- Moeite hebben met luisteren of de aandacht bij gesprekken te houden.
- Snel afgeleid zijn door externe prikkels.
- Moeite hebben met het voltooien van taken of het organiseren van activiteiten.
- Vaak dingen kwijtraken en moeite hebben met het bijhouden van spullen.
- Vermijden van taken die langdurige concentratie vereisen.
Hoeveel mensen hebben ADD?
ADD komt wereldwijd voor bij ongeveer 5% van de kinderen en volwassenen. Het wordt vaker gediagnosticeerd bij mannen dan bij vrouwen. Hoewel de symptomen van ADD zich vaak al in de kindertijd manifesteren, kunnen sommige mensen pas op volwassen leeftijd geconfronteerd worden met de uitdagingen van deze stoornis.
Kenmerken van ADD bij volwassenen
ADD kan ook bij volwassenen tot problemen leiden. Volwassenen met ADD ervaren vaak moeilijkheden op het werk, in relaties en in hun algehele functioneren. Ze kunnen zich rusteloos voelen en worstelen met het inplannen van dagelijkse activiteiten.
ADD bij kinderen en tieners
Bij kinderen en tieners kunnen de symptomen van ADD zich uiten in academische problemen, moeilijkheden met het maken van huiswerk en uitdagingen in sociale situaties. Ze kunnen impulsief gedrag vertonen en moeite hebben met het wachten op hun beurt.
Hersenactiviteit bij ADD
Vanuit het brein gezien heeft ADD Onderzoek aangetoond dat ADD verband houdt met structurele en functionele afwijkingen in bepaalde hersengebieden. Met name aan de voorkant van het brein (prefrontale cortex), en enkele dieper gelegen structuren (striatum en cerebellum). Met fMRI metingen is te zien dat mensen met ADD minder activiteit en volume hebben in deze gebieden. Daarnaast blijken voornamelijk de verbindingen tussen deze gebieden van het brein verstoord.
Ook het default mode network lijkt een rol te spelen bij ADD. Dit is een netwerk van hersengebieden die actief zijn wanneer een persoon niet gericht is op de buitenwereld, maar eerder betrokken is bij intern denken, dagdromen, zelfreflectie en het verwerken van persoonlijke ervaringen. Studies geven aan dat het disfunctioneren van het default mode netwerk daarom leidt tot aandachtsproblemen.
Behandeling van ADD
ADD wordt voornamelijk behandelt met gedragsinterventies en medicatie. Het versterken van het brein en zijn verbindingen is van groot belang. Onder andere neurofeedback bij ADD zou toegepast kunnen worden. Er is aangetoond dat door neurofeedback toe te passen, de witte en grijze stof in het brein toeneemt. Versterking van de juiste gebieden en verbindingen in het brein kunnen ADD klachten verminderen.
Omgaan met ADD in het dagelijks leven
Er zijn verschillende strategieën die mensen met ADD kunnen helpen om beter om te gaan met hun symptomen in het dagelijks leven. Het structureren van taken, het maken van to-do lijsten en het vermijden van over stimulerende omgevingen kunnen allemaal bijdragen aan een betere concentratie en focus.
ADD op school en werk
Op school kunnen kinderen met ADD profiteren van extra ondersteuning en een aangepast leerplan. Volwassenen kunnen baat hebben bij flexibele werkplekaanpassingen en effectieve planningstechnieken om hun productiviteit te verbeteren.
Omgaan met stigma rond ADD
Helaas rust er soms een stigma op neurologische aandoeningen zoals ADD. Het vergroten van het bewustzijn en het bevorderen van zelfacceptatie zijn belangrijke aspecten bij het doorbreken van dit stigma.
Conclusie
ADD is een complexe stoornis die het dagelijks leven van mensen kan beïnvloeden. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en professionele begeleiding te zoeken als je denkt dat je ADD hebt. Met de juiste aanpak en ondersteuning kunnen mensen met ADD succesvol omgaan met de uitdagingen die deze stoornis met zich meebrengt.
FAQ’s (veelgestelde vragen) over ADD
- Wat is het verschil tussen ADD en ADHD? ADD is een subtype van ADHD, waarbij het hyperactieve element minder aanwezig is dan bij klassieke ADHD.
- Kan ADD op latere leeftijd worden vastgesteld? Ja, sommige mensen worden pas op volwassen leeftijd gediagnosticeerd met ADD, wanneer de symptomen duidelijker worden.
- Hoe vaak komt ADD voor bij kinderen? Ongeveer 5% van de kinderen heeft ADD.
- Is medicatie noodzakelijk voor de behandeling van ADD? Niet altijd. Behandeling kan medicatie, gedragsinterventies of een combinatie van beide omvatten, afhankelijk van de individuele behoeften.
- Kan ADD verdwijnen naarmate iemand ouder wordt? De symptomen van ADD kunnen in de loop der tijd veranderen, maar de stoornis verdwijnt meestal niet volledig. Professionele ondersteuning kan helpen bij het omgaan met de symptomen.
Luuk van Leur MSc
Hallo, mijn naam is Luuk van Leur en ik ben gespecialiseerd in neurofeedback.
Aan de Erasmus universiteit in Rotterdam heb ik gezondheidswetenschappen gestudeerd. Na mijn studie kwam ik in het bedrijfsleven terecht. Nadat ik al jaren te veel druk op mezelf had gelegd, liep ik tegen forse angst- en paniekproblematiek aan. Alle randklachten die daarbij horen (slaapproblemen, depressie, overspannen, overgevoelig, burn-out) zijn voorbijgekomen. Na heel veel verschillende trajecten, medicatie en alternatieve interventies kwam Neurofeedback op mijn pad, wat ervoor zorgde dat mijn herstel zich eindelijk inzette. Na werkervaring en opleidingen te hebben opgedaan in het vakgebied, ben ik in 2015 gestart met mijn eigen praktijk, De Breinkliniek.
Inmiddels behandelen we met meerdere therapeuten ruim 300 cliënten op jaarbasis met uiteenlopende klachten. Uit ervaring kan ik zeggen dat 95% van onze cliënten significante verbetering ervaart van klachten en functioneren door onze neurofeedback behandeling.
Andere interessante artikelen
Wat is ADD en hoe behandel je het?
ADD, oftewel Attention Deficit Disorder, of AHDH type 1 (zoals het tegenwoordig officieel heet), is een neurologische stoornis die van invloed is op de aandacht, concentratie en impulsbeheersing van een persoon. Hoewel ADD vaak geassocieerd wordt met kinderen, kan het ook voorkomen bij volwassenen. In dit artikel zullen we de belangrijkste kenmerken van ADD bespreken en enkele herkenningspunten bieden, zodat je kunt beoordelen of je mogelijk ADD hebt.
Gezonde hersenen met de juiste balans
We leven in een wereld met veel prikkels. Hoge verwachtingen van jezelf maar ook van anderen ten opzichte van jou. Je wil graag meekomen, niet uit de toon vallen en net als anderen ook al die ballen in de lucht houden. Toch is dit niet het realistische beeld. Je brein houdt dit niet vol. De juiste balans vinden is in de huidige tijdsgeest is erg belangrijk.
Het gelukkige kinderbrein
Hoe mooi is het als je kind fluitend door het leven gaat. Maar wat als je kind bovengemiddeld angstig is wanneer je kind zich afsluit en jij als ouder moeite hebt om je kind te bereiken? Of wanneer je kind steeds weer heftige emotionele uitbarstingen kent, snel flink geïrriteerd of boos is?