ADHD behandelen zonder medicatie

ADHD kan iemands aandachtsspanne, impulsiviteit en hyperactiviteit beïnvloeden. Het kan ook de stemming en zelfbeheersing van de persoon beïnvloeden. Er zijn vele behandelingen beschikbaar om de symptomen te helpen beheersen, waaronder neurofeedback bij ADHD, medicatie, counseling, coaching en veranderingen in levensstijl (zoals het schrappen van cafeïne) of beter passende werk- of school omstandigheden. Zo is het vaak de maatschappij die niet om kan gaan met, maar past ADHD wel degelijk op een andere manier in je leven.

Wat is ADHD?

ADHD is de afkorting van Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Vertaald naar het Nederlands betekent dit letterlijk: aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. De hersenen van mensen reageren sneller op prikkels (impulsen, gebeurtenissen en stemmingen). Daardoor hebben mensen met ADHD vaak aandachts- en concentratieproblemen.

ADHD in de hersenen

In het brein is het aantoonbaar wat er gebeurt. Frontaal, voorin, zit als het ware het filter van je brein. Even wat simpele theorie: een hersencel communiceert met een andere hersencel en schiet een neurotransmitter naar de overkant. Bij iemand die relatief normaal functioneert (definieer normaal, we zijn allemaal op onze eigen manier een beetje gek), worden er van de 100 neurotransmitters 30 opgenomen. Bij ADHD zit dit aantal op 70. Kortom je verwerkt letterlijk meer informatie, waardoor je filter overbelast wordt. Plannen en organiseren is dan een stuk lastiger!

Neurofeedback ADHD

Kenmerken ADHD

Leuker is om ook te benadrukken wat de positieve kenmerken zijn van ADHD.

Hyperfocussen

Want wist je dat iemand met ADHD zich heel goed kan hyperfocussen? Druk, jazeker, maar met een enorm creatief, empathisch en vindingrijk vermogen. Ze kunnen de beste verhalen verzinnen en helemaal opgaan in een spel of taak. Lief en betrokken met aandacht voor details.

Oorzaken van ADHD

Er wordt nog altijd veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van ADHD. De precieze oorzaak is nog niet bekend, maar er zijn drie belangrijke factoren: neurologische verbindingen in de hersenen, omgeving en erfelijkheid. Onderzoek heeft aangetoond dat de hersenen van iemand met ADHD iets anders werken dan die van mensen zonder ADHD. Onderzoek heeft ook aangetoond dat ADHD in de genen zin, maar welke genen dat precies zijn is niet duidelijk. Ook kan de omgeving een rol spelen. Als iemand bijvoorbeeld veel stress heeft, is er een grote kans om ADHD te ontwikkelen.

ADHD en ADD: wat zijn de verschillen?

Wellicht bekend, maar altijd leuk om mee te beginnen: wat is het verschil tussen ADD en ADHD? Nou dit dus:

ADD-lied

Drie maal dr… hé, een vogel!

Zingen? …o ja. Drie maal drie is negen

Ieder… mooi weer buiten zeg!

Wat? O ja. Ieder zingt z’n eigen lied

Drie maal… ehhhh… Wat deed ik hier ook al weer?

ADHD-lied

DRIE MAAL DRIE IS NEEEEEEGEEEEEEN!!!

IEDER SCHREEUWT Z’N EIGEN LIED!!!

IK ZING DIT LIED WEL HONDERD KEER!!!

WANT STOPPEN KAN IK NIET!!!

ADHD is geen ADD. Toch worden deze aandoeningen in de praktijk nog wel eens door elkaar gehaald vanwege hun gelijkenissen. ADHD en ADD kenmerken zich allebei door aandachts- en concentratieproblemen. Het meest typerende verschil is de hyperactiviteit. Iemand met ADD komt vaak dromerig en rustig over, in tegenstellig tot iemand met ADHD. Echter zit het hoofd van iemand met ADD wel vol met gedachten waardoor er concentratieproblemen ontstaan.

ADHD behandelen bij kinderen

Als ouder speelt u een belangrijke rol in het herkennen van de symptomen die op ADHD kunnen wijzen.

Kinderen met ADHD:

 • Zijn vaak onoplettend en/of hebben concentratieproblemen, ofwel de positieve kant ze zien veel tegelijk en daardoor kan het te veel zijn, maar vaak zien ze ook meer dan jij! Creativiteit en vindingrijkheid ontstaat. Aan de andere kant maken ze sneller fouten en luisteren ze iets minder goed waardoor ze niet doen wat er gevraagd wordt, ze vergeten dingen of zijn spullen kwijt.
 • Zijn impulsief en/of hyperactief, kennen veel doorzettingsvermogen. Ze doen eerder dan dat ze denken, soms niet zo’n goed idee natuurlijk, maar in sommige gevallen ontdekken ze eerder nieuwe dingen of oplossingen dan iemand zonder ADHD. Ze praten veel, soms te veel, maar het kan ook boeiende gesprekken en inzichten opleveren. Uiteindelijk kunnen kinderen met ADHD problemen ervaren op school of met vriendjes of vriendinnetjes omdat ze overweldigend kunnen zijn in hun energie.

Het goede nieuws is dat er behandelingen zijn die u kunnen helpen de symptomen bij uw zoon of dochter onder controle te krijgen. Bij de Breinkliniek behandelen we regelmatig kinderen met ADHD. Wij boeken goede resultaten met neurofeedback bij ADHD, maar ook met neurofeedback bij ADD.

Volwassenen en ADHD

Een gedeelte van de volwassenen komt pas op latere leeftijd erachter dat ze eigenschappen hebben van ADHD. Toen zij kind waren ervaarden zij namelijk nog geen problemen met ADHD. Volwassenen met ADHD worden vaak verkeerd begrepen. Ze kunnen rustelozer, impulsiever of hyperactiever zijn, wat het moeilijk kan maken om georganiseerd te blijven en instructies op te volgen. Symptomen bij volwassenen kunnen anders zijn dan symptomen van ADHD bij kinderen, omdat we ons als volwassenen vaak anders (moeten) gedragen.

Symptomen ADHD bij volwassenen

De belangrijkste kenmerken van ADHD bij volwassenen zijn:

 • Concentratieproblemen
 • Hyperactief of overbeweeglijk
 • Moeite met organiseren
 • Impulsiviteit
 • Innerlijke onrust

ADHD behandelen

Er worden verschillende methodes ingezet om ADHD te behandelen: medicijnen, coaching en neurofeedback.

Medicatie bij ADHD

Medicatie wordt vaak ingezet voor het reduceren van ADHD klachten, zoals concentratieproblemen, impulsiviteit en onrust. Terwijl het ook goede eigenschappen kunnen zijn, echter sla je er dan in door. Medicijnen behandelen alleen de symptomen en genezen niet de oorzaak. Daarnaast kunnen de medicijnen ook een aantal nare bijwerkingen hebben.

ADHD Coaching

Coaching bij ADHD is gericht op het zo goed mogelijk leren omgaan met je eigenschappen. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen individuele coaching en coaching in groepsverband. Het voordeel van coaching in groepsverband is dat de persoon met ADHD ook kan leren van gelijkgestemde.

Psycho-educatie bij ADHD

Bij enkele mensen met ADHD kan het noodzakelijk zijn om daarnaast ook een psychotherapeutisch traject in te gaan. Ingrijpende gebeurtenissen die een grote impact hebben op het leven van mensen, kunnen een reden zijn voor psycho-educatie.

AD(H)D zonder medicatie

Bij een behandeling met neurofeedback bij ADHD kijk je een serie of film van Netflix, waarbij het beeld en geluid uitgaat wanneer de hersenen niet de juiste activiteit vertonen. Wanneer dit wel het geval is, gaat het beeld weer aan. We belonen en straffen als het ware het brein en dit is een totaal onbewust proces. Het brein is veel slimmer dan je zelf kan bevatten. 90% van alles wat je doet, voelt of denkt is onbewust. We zijn te veel gericht op het bewuste. Deze opmerkingen zul je vast herkennen:

 • tel maar gewoon tot 10;
 • maak een planning en hou je daaraan;
 • doe niet zo druk, je bent zo enthousiast;
 • praat eens wat rustiger;
 • probeer eens nergens aan te denken.

Voor een ADHD’er zijn dit zinloze opmerkingen want dit kun je simpelweg niet. Neurofeedback zorgt voor de anticonceptie en het wordt eindelijk echt rustiger in je hoofd, waardoor je daadwerkelijk een keer tot 10 kan tellen, zonder afgeleid te zijn. Dit alles zonder medicatie!

Halen we alles weg? Nee je karakter blijft. Zoals we al begonnen zijn met dit verhaal, je hebt ook heel veel goede eigenschappen, maar het doorslaan gaat ervan af. Je kwaliteiten blijven, maar jij en je omgeving hebben er minder last van.

Ben je nieuwsgierig geworden, maar denk je tegelijkertijd: “ik eet mijn schoen op als dit werkt”? Dat kennen we, heel wat cliënten hebben hun schoen opgegeten kunnen we je vertellen. Het is een vrij nieuwe techniek en een wat onwennige en futuristische benadering, maar het werkt echt! We kunnen ons voorstellen dat je nog heel veel vragen hebt over neurofeedback en de metingen die we kunnen maken van het brein. Bekijk onze website of stuur even een bericht voor meer informatie.

Britt van Leur

Britt van Leur

Neurofeedback Specialist

Hallo, mijn naam is Britt van Leur en ik ben gespecialiseerd in neurofeedback.

Na een zware overspannenheid (tegen burn-out aan) en hersenletsel ben ik in aanraking gekomen met neurofeedback en de Breinkliniek. De therapie bracht mij ontzettend veel en wilde graag meer ervan weten. Een gedegen opleiding is er (nog) niet, dus na een jaar scholing bij Luuk, ben ik vanaf januari 2018 mede eigenaar van en fulltime werkzaam binnen de Breinkliniek. Naast als therapeut te werken ben ik ook verantwoordelijk voor alle randzaken binnen het bedrijf (boekhouding, marketing, contactverzoeken, telefoon et cetera).

De voordelen van Neurofeedback bij De Breinkliniek

 • Nieuwste behandelmethode
 • Dankzij de LORETA Z Score tot 50% minder behandelingen nodig
 • Persoonlijke begeleiding
 • Geschikt voor alle leeftijden
 • Blijvend resultaat
 • Pijnloos en veilig
 • Zonder medicatie

Heeft u vragen?

Vul het formulier in.
Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  Uw naam (verplicht)

  Uw emailadres (verplicht)

  Uw bericht

  Andere interessante artikelen

  Wat is ADD en hoe behandel je het?

  ADD, oftewel Attention Deficit Disorder, of AHDH type 1 (zoals het tegenwoordig officieel heet), is een neurologische stoornis die van invloed is op de aandacht, concentratie en impulsbeheersing van een persoon. Hoewel ADD vaak geassocieerd wordt met kinderen, kan het ook voorkomen bij volwassenen. In dit artikel zullen we de belangrijkste kenmerken van ADD bespreken en enkele herkenningspunten bieden, zodat je kunt beoordelen of je mogelijk ADD hebt.

  Gezonde hersenen met de juiste balans

  We leven in een wereld met veel prikkels. Hoge verwachtingen van jezelf maar ook van anderen ten opzichte van jou. Je wil graag meekomen, niet uit de toon vallen en net als anderen ook al die ballen in de lucht houden. Toch is dit niet het realistische beeld. Je brein houdt dit niet vol. De juiste balans vinden is in de huidige tijdsgeest is erg belangrijk.

  Het gelukkige kinderbrein

  Hoe mooi is het als je kind fluitend door het leven gaat. Maar wat als je kind bovengemiddeld angstig is wanneer je kind zich afsluit en jij als ouder moeite hebt om je kind te bereiken? Of wanneer je kind steeds weer heftige emotionele uitbarstingen kent, snel flink geïrriteerd of boos is?

  Volg De Breinkliniek

  neurofeedback facebook neurofeedback linkedin