Casus: PCS Traumatisch hersenletsel

Mevrouw is gevoelig voor prikkels, heeft snel last van geluiden, merkt dat ze zaken moeilijk kan onthouden en voelt zich gehaast. Maar bovenal overheerst een gevoel van vermoeidheid. Ze meldt zich ziek.

Bij de huisarts en bedrijfsarts geeft ze aan dat ze enige maanden geleden gevallen is en een klap op het hoofd heeft gekregen. Ze heeft een drukke baan maar doet dit met plezier en krijgt daar ook waardering voor.

Zowel de huisarts als de arbodienst komen tot de slotsom dat mevrouw een burn-out heeft. Als er na maanden geen verbetering optreedt, meldt mevrouw zich bij De Breinkliniek. Er wordt een qEEG gemaakt waarin geen passende activiteit zichtbaar is om een burn-out te onderschrijven. Wel zijn andere afwijkingen zichtbaar. Bij gedetailleerde vragen over haar val -mevrouw moest overgeven, was even buiten bewustzijn- komt naar voren dat de klachten aanvankelijk mild waren, maar in de weken na de val nam de heftigheid van de klachten toe.

Er wordt nu gedacht aan een postcommotioneel syndroom (PCS). Met de uitkomst van het qEEG als uitgangspunt wordt een behandelplan opgesteld.

Een hersenschudding is meestal zonder complicaties en na enkele dagen of weken herstelt het brein zich. Gelukkig gaat dit in de meeste gevallen zo. Maar soms houden de klachten langer aan of verergeren zelfs in de loop van de tijd.

In die situatie wordt gesproken van een postcommotioneel syndroom. Recentelijk is hier veel aandacht voor dankzij Margôt Ros en Jeroen Kleijne met hun boek Hersenschorsing. Een echte aanrader!

Bij een PCS kunnen micro bloedinkjes optreden die van invloed zijn op de onderlinge verbindingen tussen hersencellen. Dit heeft effect op de uitlopers van de zenuwcellen (axonen) die signalen doorgeven aan andere zenuwcellen. Een MRI-scan of een CT-scan kunnen deze aandoening niet in beeld brengen.

De hersengolven zijn in belangrijke mate verantwoordelijk voor de kwaliteit van de overdracht van de neurotransmitters tussen zenuwcellen. Uit een Canadees onderzoek blijkt er jaren na het voorval nog steeds een afwijking in de hersengolven meetbaar is.

Bij de Breinkliniek wordt de kwaliteit van de hersengolven in beeld gebracht. Er wordt vastgesteld hoe de hersengolven zich verhouden tot de hersengolven van gezonde mensen. Afwijkingen zeggen iets over wat voor klachten hierbij horen. Naar aanleiding van de uitkomst wordt een behandelplan opgesteld.

Mevrouw is nog steeds in behandeling, maar is blij te merken dat informatie beter opgenomen wordt en behouden blijft. De gejaagdheid neemt af, de ademhaling is rustiger en de overprikkeling neemt af.

Het algemeen gevoel van welbevinden is sterk verbeterd.

April 2020

Luuk van Leur MSc

Luuk van Leur MSc

Neurofeedback therapeut

Hallo, mijn naam is Luuk van Leur en ik ben gespecialiseerd in neurofeedback.

Aan de Erasmus universiteit in Rotterdam heb ik gezondheidswetenschappen gestudeerd. Na mijn studie kwam ik in het bedrijfsleven terecht. Nadat ik al jaren te veel druk op mezelf had gelegd, liep ik tegen forse angst- en paniekproblematiek aan. Alle randklachten die daarbij horen (slaapproblemen, depressie, overspannen, overgevoelig, burn-out) zijn voorbijgekomen. Na heel veel verschillende trajecten, medicatie en alternatieve interventies kwam Neurofeedback op mijn pad, wat ervoor zorgde dat mijn herstel zich eindelijk inzette. Na werkervaring en opleidingen te hebben opgedaan in het vakgebied, ben ik in 2015 gestart met mijn eigen praktijk, De Breinkliniek.

Inmiddels behandelen we met meerdere therapeuten ruim 300 cliënten op jaarbasis met uiteenlopende klachten. Uit ervaring kan ik zeggen dat 95% van onze cliënten significante verbetering ervaart van klachten en functioneren door onze neurofeedback behandeling.

De voordelen van Neurofeedback bij De Breinkliniek

 • Nieuwste behandelmethode
 • Dankzij de LORETA Z Score tot 50% minder behandelingen nodig
 • Persoonlijke begeleiding
 • Geschikt voor alle leeftijden
 • Geen bijwerkingen
 • Blijvend resultaat
 • Pijnloos en veilig
 • Zonder medicatie

Heeft u vragen?

Vul het formulier in.
Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  Uw naam (verplicht)

  Uw emailadres (verplicht)

  Uw bericht

  Andere interessante artikelen

  ADHD behandelen zonder medicatie

  ADHD kan iemands aandachtsspanne, impulsiviteit en hyperactiviteit beïnvloeden. Het kan ook de stemming en zelfbeheersing van de persoon beïnvloeden. Er zijn vele behandelingen beschikbaar om de symptomen te helpen beheersen, waaronder neurofeedback bij ADHD.

  Casus Postcommotioneel Syndroom, Traumatisch hersenletsel

  Casus: Mevrouw is gevoelig voor prikkels, heeft snel last van geluiden, merkt dat ze zaken moeilijk kan onthouden en voelt zich gehaast. Maar bovenal overheerst een gevoel van vermoeidheid. Ze meldt zich ziek. Zowel de huisarts als de arbodienst komen tot de slotsom dat mevrouw een burn-out heeft. Als er na maanden geen verbetering optreedt, meldt mevrouw zich bij De Breinkliniek.

  Depressie aantoonbaar in het brein

  Bij een depressie zien we o.a. een verlies aan interesse, een algemeen gevoel van somberheid, het leven kent geen plezier meer. Bij het analyseren van het afgenomen qEEG bij een depressief persoon zien we hersengolven die afwijken van de norm. Het gevolg hiervan is dat de gezonde natuurlijke balans tussen de verschillende hersengebieden verstoord raakt.

  Volg De Breinkliniek

  neurofeedback facebook neurofeedback linkedin