Overgevoelig na hersenletsel?

Hersenletsel klinkt voor veel mensen als een ver-van-mijn-bed-show, maar komt in Nederland helaas vaak voor. Zo heeft één op de vier mensen een hersenaandoening, waarvan ruim 15% te maken heeft met Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH). De oorzaak van dit hersenletsel is uiteenlopend; hersenbloeding, herseninfarct, een hersenschudding of whiplash als gevolg van bijvoorbeeld een ongeluk. De gevolgen zijn echter ingrijpend. Zo raken veel mensen overgevoelig door het hersenletsel. In dit artikel duiken we dieper in overgevoeligheid als gevolg van een Niet-Aangeboren Hersenletsel en uiteraard hoe deze klachten te behandelen zijn.

Zelfbescherming van het brein na letsel

Als de hersenen letsel te verwerken krijgen, zal een deel van het brein uit zelfbescherming in een soort comateuze toestand worden gezet. De hersenactiviteit neemt in het EEG zichtbaar af waardoor ook de functionaliteiten afnemen. Overgevoeligheid, het verwerken van informatie en andere cognitieve vaardigheden worden moeilijker en (over)vermoeidheid is dagelijks aan de orde.

Als het letsel of trauma ernstig is, zal een deel van de hersenen definitief niet meer werken. Uiteraard kan dit met neurofeedback niet herstellen, maar de gebieden eromheen die zich in “ruststand” hebben gezet, kunnen wel weer actief worden waardoor verscheidene restklachten verdwijnen. Dit geldt voor een groot deel waarbij wordt gezegd, “leer er maar mee leven”.

De restklachten die worden ervaren

De gevolgen van een hersenletsel kunnen uiteenlopend zijn. Dit is afhankelijk van het beschadigd geraakte deel van de hersenen en uiteraard ook de ernst van het letsel.

Breed gezien kunnen de gevolgen worden ondergebracht in twee hoofdcategorieën; zichtbare en onzichtbare gevolgen. De zichtbare gevolgen vallen vaak direct op, bijvoorbeeld (gedeeltelijke) verlamming.

De onzichtbare gevolgen vallen minder op maar zijn wel degelijk aanwezig. Zo is overgevoeligheid als gevolg van hersenletsel veelvoorkomend. Deze overgevoeligheid voor (externe) prikkels kan zich op verschillende manieren uiten. Bijvoorbeeld;

 • Overgevoelig voor licht en geluid;
 • Tijdelijke verlammingsverschijnselen;
 • Hoofdpijn, pijn aan oren of ogen;
 • Uitputting, (over)vermoeidheid;
 • Moeite met concentratie en verwerken van informatie;
 • Moeite met bewegen;
 • Misselijkheid, of gevoel van ‘dronken’ zijn.
 • Slaapstoornis, slaapproblemen
 • PTSS

Cliënt case, 50-60 jaar zwaar hersenletsel

Hieronder staat een case uitgewerkt van een cliënt die bij ons is gekomen met zwaar hersenletsel. Op het moment van de interventie van neurofeedback therapie was het ongeluk 3 jaar geleden gebeurd. Er was geen blijvende hersenschade, wel waren er ernstige belemmeringen in het dagelijks leven. Volledig in ziektewet, kon vrijwel geen prikkels hebben, leefde in isolement. Na verscheidene revalidatietrajecten kon er niets meer gedaan worden en was het enige wat nog restte, cognitieve gedragstherapie (“leer er maar mee leven”).

Afbeelding links: Bij de eerste meting was er inderdaad een brein te zien met veel onderactiviteit (groen/blauw brein met blauwe lijnen). Het brein heeft zichzelf in bescherming gebracht en “onderactief” gemaakt.

Afbeelding midden: na 5 behandelingen, de onderactiviteit is weg, er komt duidelijk een trauma (PTSS) boven met veel overactiviteit. Cliënt ervaart dat een pagina lezen in een boek inmiddels alweer mogelijk is voor het eerst in 3 jaar. Uiteraard is er nu sprake van een overactief brein (gele, oranje, rode kleuren) en ook dit levert klachten op waardoor we de behandeling hebben voortgezet.

Afbeelding rechts: na 10 behandelingen, het resultaat is verbluffend. Nadat het brein is geactiveerd is het ook weer tot rust getraind. De cliënt zal altijd overgevoeligheid ervaren, maar kan zich wel weer begeven onder de mensen, weer iets lezen of ondernemen zonder eraan onderdoor te gaan. Dit resultaat is blijvend.

Hersenletsel behandelen middels Neurofeedback

Neurofeedback wordt door ons ook wel omschreven als fysiotherapie voor het brein. Middels neurofeedback training worden specifiek de beschadigde delen of in comateuze toestand gebrachte delen van de hersenen getraind of geactiveerd. Het brein leert weer gewenst gedrag te vertonen. In veel situaties kan neurofeedback helpen om de klachten van overgevoeligheid te verhelpen.

Enkel in het geval van permanente beschadiging aan de hersenen kan neurofeedback de directe oorzaak niet aanpakken. Wel kan neurofeedback een bijdrage leveren aan de omgang met het NAH. Bijvoorbeeld door optimalisering van de overige gebieden. Hierdoor kunnen klachten en symptomen afnemen waardoor de levenskwaliteit na opgelopen hersenletsel verbetert.

Is neurofeedback de oplossing voor u?

De ernst van uw hersenletsel is van buitenaf lastig in te schatten. Zo is het met alleen een gesprek niet te achterhalen wat we voor u kunnen betekenen. Middels onze intake is met zekerheid te achterhalen of neurofeedback een oplossing kan zijn voor uw klachten als gevolg van hersenletsel. Tijdens de intake maken we met een QEEG inzichtelijk of uw brein hersenactiviteit vertoont die duidt op hersenletsel en/of de gevolgen daarvan. Doordat we de specifieke gebieden zien die beschadigd zijn kan een gericht behandelplan worden opgesteld. Meer over de neurofeedback behandeling kunt u hier lezen.

Wilt u meer informatie over wat neurofeedback bij NAH kan betekenen? Wij vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn. Neem contact op voor vrijblijvend advies of bel direct naar 0487-503066.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Luuk van Leur MSc

Luuk van Leur MSc

Neurofeedback therapeut

Hallo, mijn naam is Luuk van Leur en ik ben gespecialiseerd in neurofeedback.

Aan de Erasmus universiteit in Rotterdam heb ik gezondheidswetenschappen gestudeerd. Na mijn studie kwam ik in het bedrijfsleven terecht. Nadat ik al jaren te veel druk op mezelf had gelegd, liep ik tegen forse angst- en paniekproblematiek aan. Alle randklachten die daarbij horen (slaapproblemen, depressie, overspannen, overgevoelig, burn-out) zijn voorbijgekomen. Na heel veel verschillende trajecten, medicatie en alternatieve interventies kwam Neurofeedback op mijn pad, wat ervoor zorgde dat mijn herstel zich eindelijk inzette. Na werkervaring en opleidingen te hebben opgedaan in het vakgebied, ben ik in 2015 gestart met mijn eigen praktijk, De Breinkliniek.

Inmiddels behandelen we met meerdere therapeuten ruim 300 cliënten op jaarbasis met uiteenlopende klachten. Uit ervaring kan ik zeggen dat 95% van onze cliënten significante verbetering ervaart van klachten en functioneren door onze neurofeedback behandeling.

De voordelen van Neurofeedback bij De Breinkliniek

 • Nieuwste behandelmethode
 • Dankzij de LORETA Z Score tot 50% minder behandelingen nodig
 • Persoonlijke begeleiding
 • Geschikt voor alle leeftijden
 • Blijvend resultaat
 • Pijnloos en veilig
 • Zonder medicatie

Heeft u vragen?

Vul het formulier in.
Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  Uw naam (verplicht)

  Uw emailadres (verplicht)

  Uw bericht

  Andere interessante artikelen

  Wat is ADD en hoe behandel je het?

  ADD, oftewel Attention Deficit Disorder, of AHDH type 1 (zoals het tegenwoordig officieel heet), is een neurologische stoornis die van invloed is op de aandacht, concentratie en impulsbeheersing van een persoon. Hoewel ADD vaak geassocieerd wordt met kinderen, kan het ook voorkomen bij volwassenen. In dit artikel zullen we de belangrijkste kenmerken van ADD bespreken en enkele herkenningspunten bieden, zodat je kunt beoordelen of je mogelijk ADD hebt.

  Gezonde hersenen met de juiste balans

  We leven in een wereld met veel prikkels. Hoge verwachtingen van jezelf maar ook van anderen ten opzichte van jou. Je wil graag meekomen, niet uit de toon vallen en net als anderen ook al die ballen in de lucht houden. Toch is dit niet het realistische beeld. Je brein houdt dit niet vol. De juiste balans vinden is in de huidige tijdsgeest is erg belangrijk.

  Het gelukkige kinderbrein

  Hoe mooi is het als je kind fluitend door het leven gaat. Maar wat als je kind bovengemiddeld angstig is wanneer je kind zich afsluit en jij als ouder moeite hebt om je kind te bereiken? Of wanneer je kind steeds weer heftige emotionele uitbarstingen kent, snel flink geïrriteerd of boos is?

  Volg De Breinkliniek

  neurofeedback facebook neurofeedback linkedin