Concentratieproblemen behandelen met neurofeedback
Iedereen heeft er af en toe wel eens last van; moeite om de concentratie erbij te houden. Dit speelt voornamelijk op bij vermoeidheid of oplopende emoties. Bij de meeste mensen is dit verlies in concentratie normaal en gelukkig maar tijdelijk.
Echter, in sommige gevallen zijn de concentratieproblemen of informatieverwerkingsproblemen helaas blijvend. Bij volwassenen en kinderen bijvoorbeeld kunnen dit restverschijnselen zijn na een (traumatische) gebeurtenis in het leven. U komt erachter doordat u merkt dat uw cognitieve vaardigheden of geheugen te kort schieten, in vergelijking met voor het incident.
Concentratieproblemen en informatieverwerkingsproblemen kunnen er ook langzaam ingeslopen zijn, of er altijd al zijn geweest. In dat geval is het lastiger om te bepalen of uw cognitieve prestaties ondermaats zijn of dat u geheugenproblematiek heeft. Het is vaak moeilijk te bepalen of u of uw kind onder de ‘normen’ presteert op dit gebied. Immers, wat is normaal?
De risico’s van het te lang rondlopen met concentratieproblemen zijn echter wel degelijk aanwezig. Zo kunnen kinderen leerproblemen ontwikkelen en volwassenen kunnen problemen ondervinden op het werk. Het goede nieuws: concentratie- en informatieverwerkingsproblemen zijn wel degelijk te verbeteren of zelfs te verhelpen. Ze zijn vaak een gevolg, welke verdwijnt zodra de oorzaak is aangepakt.
Concentratieproblemen aantonen middels Neurofeedback
Of u of uw kind last heeft van chronische concentratieproblemen is door uzelf vaak lastig te diagnosticeren. Gelukkig bieden wij de oplossing. De Breinkliniek kan duidelijkheid verschaffen als u een vermoeden heeft van concentratie- of informatieverwerkingsproblemen.
Middels een QEEG meting wordt inzichtelijk gemaakt hoe het brein presteert. Dit wordt gebaseerd op de activiteit van het brein en de verbindingen tussen de verschillende gebieden van het brein. Dit maakt het voor u duidelijk of er een concentratie- en/of informatieverwerkingsprobleem is.
Uiteraard blijft het niet enkel bij het vaststellen van het probleem zelf. Neurofeedback is ook een bewezen behandelmethode voor concentratie- en informatieverwerkingsproblemen met uiteenlopende oorzaken.
Neurofeedback als behandeling bij concentratieproblemen
Middels neurofeedback worden de specifieke gebieden (die niet voldoende functioneren in het brein) weer in balans getraind, waardoor verbindingen worden hersteld. Dit gebeurt op basis van operante conditionering (straffen en belonen) tijdens het kijken van een film. Hierbij is de beloning het verder kijken van de film of, als ‘straf’, gaat het scherm op zwart tot het brein weer de wenselijke verbindingen laat zien. Het probleem wordt daardoor bij de bron aangepakt, zodat het brein in zijn geheel weer uitgebalanceerd kan functioneren.
Kinderen en volwassenen die een neurofeedback training hebben gevolgd voor hun concentratie- of informatieverwerkingsprobleem, ervaren na afloop een:
- Betere concentratie
- Snellere informatieverwerking
- Verbetering van het korte termijn en lange termijn geheugen
Dankzij neurofeedback zal u of uw kind minder tijd en energie nodig hebben voor cognitieve taken. En het resultaat is blijvend!
Vertoont u of uw kind symptomen van concentratieproblemen?
Hoewel het lastig is om zelf de diagnose ‘concentratieproblemen’ te stellen, kunt u wel een vermoeden hebben dat u of uw kind niet goed presteert. De naam zegt het natuurlijk al; problemen bij het concentreren.
Herkent u één of meerdere van onderstaande symptomen? Neem dan contact op.
- Moeite om focus bij een bepaalde taak te houden
- Moeite met ordenen en het houden van overzicht
- Vergeetachtig en chaotisch
- Snel afgeleid zijn tijdens taken
Samengevat, is het dus lastig om de volledige focus erbij te houden en bent u snel afgeleid. U vindt het moeilijk om u voor langere tijd te concentreren op één ding. Heeft u ook last van lichamelijke rusteloosheid? In sommige gevallen kan er sprake zijn van ADD of ADHD.
Bij kinderen kunnen concentratie- en informatieverwerkingsproblemen gevolgen hebben voor de leerprestaties. Daarnaast hebben ze invloed op het nemen van beslissingen. Besluiteloosheid kan optreden, maar ook het gevoel van traag denken en dat normale taken veel moeite kosten. Kortom, een gevoel van futloosheid, moe zijn en geen zin hebben om iets te ondernemen.
Mogelijke oorzaken van concentratieproblemen kunnen zijn:
- Stress
- Vermoeidheid
- Slapeloosheid
- Depressiviteit of burn-out
- Angst en paniek
- Tekort aan koolhydraten
- Hormonale verandering
- Verslechterde doorbloeding van het hersenweefsel
- Leeftijd (ouderdom)
- Medicijn gebruik
- Hersenletsel
Zo werkt neurofeedback training
Tijdens de neurofeedback behandelmethode wordt de hersenactiviteit in balans getraind. Dit gebeurt op een verrassend prettige en geheel pijnloze manier. De training start met het EEG-kapje op het hoofd. De 19 sensoren meten de hersenactiviteit wanneer er naar een film wordt gekeken en staan met de film in verbinding. Als de hersenactiviteit niet binnen de gestelde waardes blijven, stopt de film. Het beeld wordt dan zwart. Het brein wil de film graag volgen en verder kijken. Op het moment dat de juiste hersengolven weer worden geproduceerd gaat de film verder.
Hiermee leert het brein de gewenste hersengolven te produceren en worden uw hersenen in balans getraind. Wij werken met de nieuwste technieken waardoor u bij ons 30-50 procent minder neurofeedback behandelingen nodig heeft. De training is zeer effectief omdat het behaalde resultaat blijvend is. Wat het brein geleerd heeft zal het niet meer vergeten. Het is net als fietsen.
Wilt u weten wat neurofeedback bij concentratie en informatieverwerking kan betekenen? Wij vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn. Neem contact op voor vrijblijvend advies of bel direct naar 0487-503066.