Overspannen of burn-out, wat gebeurt er in het brein?

Een burn-out komt niet zomaar uit de lucht vallen. Er gaat een heel proces aan vooraf. Een burn-out is het resultaat van langdurige blootstelling aan stress.
Aangezien deze blootstelling vaak afgedaan wordt als ‘dagelijkse werkzaamheden’, komt een burn-out voor velen onverwachts. Toch heeft het lichaam vooraf vaak al de nodige waarschuwingen gegeven in de vorm van burn-out symptomen. Helaas worden deze symptomen in de praktijk niet altijd serieus genomen, met een burn-out als onvermijdelijk gevolg.

Wat gebeurt er in het lichaam en in het brein?

Wanneer u stress ervaart maakt de hypothalamus het hormoon CRH aan. Dit wordt via de hypofyse door de bijnieren omgezet in cortisol, het stresshormoon. Een klein beetje stress af en toe is niet erg, dit wordt door de hippocampus gewoon weer geneutraliseerd en is zelfs gezond voor je, doordat gezonde stress stoffen juist hart- en vaatziekten tegen gaan.

Wanneer er continue chronische stress is, zal op een gegeven moment de hippocampus ‘overwerkt’ raken en de hypothalamus niet meer remmen. Er wordt uiteindelijk meer cortisol aangemaakt, wat in een neerwaartse spiraal ervoor zorgt dat de stress alleen maar vermeerdert. Het gaat zichzelf in stand houden en wordt niet meer doorbroken.

neurofeedback bij stress, overspannen of burnout

Het brein bestaat, even globaal gezien, uit de neocortex en het limbisch systeem. De neocortex is verantwoordelijk voor het verstand. Veel verstandelijke gedachtes als “nog even doorwerken”, “iedereen kan het, dus jij ook”, “volgend jaar ga je echt weer op vakantie, dit jaar even doorbuffelen” komen voort uit de activiteit vanuit de neocortex.

Aan de andere kant heb je het limbisch systeem. Dit is verantwoordelijk voor je emoties, gevoel. Dit deel van het brein zegt eigenlijk het tegenovergestelde. “Ga eens even zitten met een kop koffie”, “pak eens wat rust, lees een boek, ga op vakantie”, “ik ben moe, ik moet rust hebben”.

Mensen met een overspannen brein hebben een overactieve neocortex. Deze zendt te veel informatie en overruled eigenlijk het dierlijk brein. Vandaar dat je veel mensen in overspannen of burn-out fase ook hoort zeggen dat ze niet meer precies weten wat ze echt willen of wie ze zijn. Men raakt zichzelf daadwerkelijk kwijt.

Bij een burn out slaat de activiteit neer in het brein. Uiteraard is dit een geleidelijk proces, maar voor de persoon in kwestie is het vaak een druppel en kan er van de een op de andere dag niet meer gefunctioneerd worden. De neocortex heeft zo lang aan gestaan dat het oververmoeid is geraakt en slaat uit, het geeft geen tegengas meer tegen het limbische systeem. Dit gaat vervolgens schreeuwen en zo komt het dat iemand met en burn-out van de een op de andere dag trillend, misselijk, huilend naast het bed staat, doodop en uitgeput.

In het brein is het ontzettend goed te herkennen waar men zich bevindt. Bij mensen met een overactief, overspannen brein, zien we ontzettend veel overactiviteit en drukte in het QEEG (afbeelding links). Wanneer een burn-out is ingetreden zien we juist een onderactief en inefficiënt brein (afbeelding midden en rechts).

Doe de burn-out test

Ervaart u op dit moment een periode van veel stress en bent u bang dat u een burn-out gaat krijgen? Wilt u weten hoe de zaken er in uw hoofd voorstaan? Misschien balanceert u momenteel op de rand van een burn-out. Dan is het fijn om dit inzichtelijk te krijgen. Nu is het namelijk nog niet te laat om maatregelen te nemen. Immers, voorkomen is beter dan genezen. Met een burn-out test wordt er een scan van uw hoofd gemaakt, zodat u weet of u tegen een burn-out aanzit. Door het meten van uw hersenactiviteit kunnen we snel en eenvoudig zien of bepaalde gebieden in uw hoofd oververmoeid zijn of te veel stress hebben gehad. Na afloop van de test kunt u gepaste maatregelen nemen, om een burn-out te voorkomen.

Meer over neurofeedback bij een burn-out?

Naast de test bieden we ook een oplossing, We zijn gespecialiseerd in neurofeedback. Waar er over het algemeen wordt geadviseerd om psychische interventies te volgen is er ook een groot deel van de oorzaak te vinden in het onderbewustzijn. U kunt simpelweg uw gedachtes niet stoppen of het lukt niet om de informatie die tot u komt goed te verwerken. Neurofeedback is een nieuwe interventie met fysiologische invalshoek vanuit Amerika en traint het onderbewustzijn. Wij vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn. Neem contact op voor vrijblijvend advies of bel direct naar 0487-503066. Leest u liever nog even verder? Bekijk dan onderstaande informatie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Luuk van Leur MSc

Luuk van Leur MSc

Neurofeedback therapeut

Hallo, mijn naam is Luuk van Leur en ik ben gespecialiseerd in neurofeedback.

Aan de Erasmus universiteit in Rotterdam heb ik gezondheidswetenschappen gestudeerd. Na mijn studie kwam ik in het bedrijfsleven terecht. Nadat ik al jaren te veel druk op mezelf had gelegd, liep ik tegen forse angst- en paniekproblematiek aan. Alle randklachten die daarbij horen (slaapproblemen, depressie, overspannen, overgevoelig, burn-out) zijn voorbijgekomen. Na heel veel verschillende trajecten, medicatie en alternatieve interventies kwam Neurofeedback op mijn pad, wat ervoor zorgde dat mijn herstel zich eindelijk inzette. Na werkervaring en opleidingen te hebben opgedaan in het vakgebied, ben ik in 2015 gestart met mijn eigen praktijk, De Breinkliniek.

Inmiddels behandelen we met meerdere therapeuten ruim 300 cliënten op jaarbasis met uiteenlopende klachten. Uit ervaring kan ik zeggen dat 95% van onze cliënten significante verbetering ervaart van klachten en functioneren door onze neurofeedback behandeling.

De voordelen van Neurofeedback bij De Breinkliniek

 • Nieuwste behandelmethode
 • Dankzij de LORETA Z Score tot 50% minder behandelingen nodig
 • Persoonlijke begeleiding
 • Geschikt voor alle leeftijden
 • Blijvend resultaat
 • Pijnloos en veilig
 • Zonder medicatie

Heeft u vragen?

Vul het formulier in.
Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  Uw naam (verplicht)

  Uw emailadres (verplicht)

  Uw bericht

  Andere interessante artikelen

  Wat is ADD en hoe behandel je het?

  ADD, oftewel Attention Deficit Disorder, of AHDH type 1 (zoals het tegenwoordig officieel heet), is een neurologische stoornis die van invloed is op de aandacht, concentratie en impulsbeheersing van een persoon. Hoewel ADD vaak geassocieerd wordt met kinderen, kan het ook voorkomen bij volwassenen. In dit artikel zullen we de belangrijkste kenmerken van ADD bespreken en enkele herkenningspunten bieden, zodat je kunt beoordelen of je mogelijk ADD hebt.

  Gezonde hersenen met de juiste balans

  We leven in een wereld met veel prikkels. Hoge verwachtingen van jezelf maar ook van anderen ten opzichte van jou. Je wil graag meekomen, niet uit de toon vallen en net als anderen ook al die ballen in de lucht houden. Toch is dit niet het realistische beeld. Je brein houdt dit niet vol. De juiste balans vinden is in de huidige tijdsgeest is erg belangrijk.

  Het gelukkige kinderbrein

  Hoe mooi is het als je kind fluitend door het leven gaat. Maar wat als je kind bovengemiddeld angstig is wanneer je kind zich afsluit en jij als ouder moeite hebt om je kind te bereiken? Of wanneer je kind steeds weer heftige emotionele uitbarstingen kent, snel flink geïrriteerd of boos is?

  Volg De Breinkliniek

  neurofeedback facebook neurofeedback linkedin